Вчера културната общественост в Лопян отбеляза 90 години  от рождението на дългогодишния деец на културата и почетен гражданин на Етрополе Пейо Мирчев Пеев.
Не беше отдавна, някакви си 10-на години, когато отразихме неговата 80-та годишнина.
За него стандартното „не му личат” не е успокояващо клише, защото той наистина не изглежда на тези години. Жизнен и млад по душа, този човек вече 65 години ръководи певчески състави. И най-вече лопенския смесен хор. Беше време, когато хористите бяха над 70 човека. Повечето от състава на сегашната група са някогашни дългогодишни вече хористи. А хорът и ръководителят му са носители на много отличия и награди.
Самото тържество беше в Културно-просветния клуб “Ехо” в Лопян .
Скромен по душа, той трудно понесе голямата за него изненада, „тържеството да се отбележи без излишна показност, награди, речи и повишена тържественост”. Както искаше, но не се получи. Човек не може да избяга от късмета и от същността си. От представата за него в обществото, в което живее.
„Строени, като за концерт”, участниците в Клуба му бяха спретнали китка от песни, чиито текстове и аранжировка са на Пейо Пеев. Някъде по средата на изпълнението, „нахлу”, при това неканена, малка ученическа група от местното училище, водена от директорката Мария Фердинандова. След поздравителния адрес, която директорката прочете и му връчи, децата изпълниха няколко песни в негова чест. Заедно с подаръка и прекрасния букет от свежи планински цветя.
Поздравителен адрес от името на кмета на Етрополска община Димитър Димитров, прочете и му връчи, заедно подаръци и цветя, кметският наместник на Лопян Цветелина Цакова, в който се казва:
„Уважаеми, господин Пеев,
За мен е чест и удоволствие да Ви поздравя по повод Вашия 90-ти рожден ден!
Използвам повода на юбилея Ви, за да изразя огромното си уважение към Вас за Вашия принос за развитието на културния живот в Община Етрополе!
Вашият дългогодишен професионален опит като учител и деец на културата е повод за гордост и удовлетворение от постигнатото!
В този празничен ден от сърце Ви пожелавам неизчерпаемо здраве, бодър дух и енергия!
ЧЕСТИТ ЮБИЛЕЙ!”
С цветя, подаръци и с поздравителен адрес към юбиляра се обърна и председателят на Общинската Младежка организация на БСП в Етрополе Лъчезар Лазаров. Впрочем, адресите бяха два: от председателя на Областния съвет на БСП-Софийска област Александър Манолов и от Общинския съвет на БСП в Етрополе. 
Поздравителен адрес, подарък и букет цветя Пейо Пеев получи и от „неговите” хористи. Те го дариха с изпълнението на най-доброто от своя репертоар. Групата изпълнява обработен народен фолклор, както са го правили непрекъснато в продължение на години - от времето на някогашния народен хор преди 65 години.
Затова казвам „неговите”, защото някои от тях са с него още от тогава. Под негово ръководство беше създаден като смесен народен хор към НЧ „Слънце” в с. Лопян, който достигна във времето до състав от 70 и повече хористи. Останали са петнадесетина човека. Другите са на снимките по стените на Клуба.
В него могат да се видят и мвогобройните награди – грамоти, медали и поздравителни адреси, получени по различни поводи и участия на общински, окръжни и национални мероприятия.
Ето и откъс от признанието, което Пейо Пеев получи чрез поздравителните адреси на вчерашното тържество:
„През своя живот ти допринесе много за изграждане и издигане на просветното дело и художествената самодейност в село Лопян, Етрополе, Софийска област и България. И сега не спираш да работиш според силите и възможностите си, независимо от трудните социално-икономически и политически условия в България.
За твоите усилия ти си награждаван с редица правителствени награди, но най-ценната награда за теб остава народното признание и похвала, и безкрайната признателност на твоите бивши ученици от с.Лопян. Под твоето вещо ръководство самодейният хор на с.Лопян участва в редица национални фестивали и няколкократно е завоювал призови места на фестивала за патриотична и фронтова песен „Сребърните чучулиги“ и „Альоша“.
Думи, казани от юбиляра:
“Културен пенсионерски клуб “Ехо” при читалището в с. Лопян продължава традициите на някогашния прославен лопенски смесен народен хор, който е участвал във всички републикански фестивали и е завоювал златни медали.
След като дейността на хора се прекрати поради миграцията и намаляване на населението в Лопян, преминахме към сформирането на смесена певческа народна група. Групата изпълнява обработен народен фолклор, по примера на предшественика - някогашния народен хор.
Групата е участвала в много пенсионерски изяви на призови места, като “Балкан фолк” във Велико Търново, Националния фестивал на Беклемето, където завоювахме първо място. Имаме участие и в други пенсионерски изяви. Последното беше на националния  пенсионерски събор в София през 2004 година, ако не ме лъже паметта, от където получихме поздравление по време на участието и благодарствено писмо до кмета на общината заради грижата за развитието на самодейността.”
Всяка сряда групата за автентичен местен фолклор към НЧ „Слънце” в с. Лопян с диригент Пейо Пеев се събира в Клуб „Ехо” на репетиция или по различни празнични и лични поводи.
А вчера я имаше и „черешката на тортата”. Въпреки своите 90 години, този човек не престава да твори и да мисли за бъдещи изяви.
Като се обърна към кметския наместник с предложение да се направи съвместно тържество по повод предстоящите през месец март два празника – Трети и Осми март, той дори предложи и сценарий за тържеството. С някои от подробностите, като облекло, съдържанието и реда за изпълнение на репертоара. А сме още в средата на месец декември.
Такъв си е Пейо Пеев – неспокойна творческа личност, с непрестанни грижи за културния живот на своето село Лопян! Където е бил такъв през целия си жизнен и творчески път.
Затова спокойно можем да го определим като „емблемата на Лопян”!


Текст: Христо Христов


Снимки: Христо Христов и Лъчезар Лазаров