На свое заседание вчера Общинската епизоотична комисия обсъди обстановката в страната по отношение появата на заразната болест „нодуларен дерматит” в селата Воден и Черногорово, община Димитровград, област Хасково и набеляза мерки за профилактика и контрол на територията на Община Ботевград.


Ето и мерките, които ще бъдат предприети срещу възникване и разпространение на заразната болест:


Да се приведат в състояние на повишена епизоотична готовност структурите на Областната дирекция по безопасност на храните към Община Ботевград.
За извършване на профилактика и контрол на болестта „нодуларен дерматит” се забранява:
-Движението на едри преживни животни, с изключение на тези, предназначени за клане;
-Забранява се провеждането на пазар и изложби на едри преживни животни;
-Регистрираните ветеринарни лекари по места да извършват прегледи по места два пъти седмично за заразен „нодуларен дерматит”;
-При съмнение за заболяване на животни, показали признаци, да се вземат кръвни проби за вирусологични изследвания;
-РУ – Ботевград за засили контрола върху превозните средства, превозващи живи животни


Кметовете и кметските наместници да оказват съдействие при проверка на животновъдните обекти на едри преживни животни на територията на общината, да организират незабавно провеждане на профилактични дезинсекционни мероприятия около водоеми, сметища и зелени площи. 


Собствениците и управителите на животновъдни обекти за отглеждане на преживни животни на територията на общината незабавно да: въведат и засилят мерките за биосигурност на животновъдните обекти, като недопускат под никакъв предлог незаети лица да посещават фермите и да имат пряк и непряк контакт с отглежданите в тях животни; периодично да извършват дезинсекция на животновъдните обекти и девастация на пасищата, където пашуват отглежданите от тях животни; да уведомяват обслужващия ги регистриран ветеринарен лекар, както и официалния ветеринарен лекар, отговорен за здравеопазването на животните в общината или кмета/кметския наместник при констатиране на промени в здравословното състояние на животните, намален млеконадой или за завишена смъртност.
Да не  закупуват преживни животни, когато са: с неизвестен здравен статус и произход; неидентифицирани и непридружени с ветеринарномедицински документи за произход и здравен статус.


Държавно горско стопанство незабавно да уведомяват ветеринарната служба за наблюдавани промени в здравословното състояние на диви животни или за намерени трупове.


Общинската епизоотична комисия е в състав: Цеца Иванова, секретар на общината – председател на комисията; д-р Красимир Стамен – главен инспектор ОДБХ-ЗЖ – София област; д-р Георги Гергинов – главен инспектор ОДБХ-КХ – София област; Иван Иванов – главен експерт „ООС и земепо0лзване”; Веселка Василева – главен експерт „ООС и управление на отпадъци”; инж. Иван Степанов – директор на Държавно горско стопанство – Ботевград; полицейски инспектор Антон Вангелов; Жари Николов – експерт към РИОКОЗ.