На 1 май в Панагюрище бе представен историческия спектакъл-възстановка "Мъжество и саможертва"   


Регионалните клубове от цяла България на Национално дружество "Традиция" представиха в късния следобед на 1 май в подножието на Маньово бърдо, на Национален мемориален комплекс "Априлци" в Панагюрище, историческия спектакъл-възстановка "Мъжество и саможертва".
Във възстановката на събитията от паметната 1876-та  се включиха Женско дружество „Райна Княгиня“, Обединен детски комплекс - Панагюрище, Театър Дом-паметник, Народно читалище „Виделина-1865”, Български младежки Червен кръст.
Те пресъздадоха разтърсващите събития от края на турското робство и зверските кланета, обявяването на Априлското въстание в Панагюрище, героичните боеве и възторжените мигове на победата и ликуването от така лееяната свобода на народа ни.
Историческият спектакъл-възстановка "Мъжество и саможертва" е дело на Национално дружество "Традиция" и се представя всяка година в Панагюрище по повод годишнина от Априлската епопея. В нея всяка година броят на участниците нараства, като се включват и най-малките членове на поколенията родолюбци.


В тазгодишната възстановка по случай 140-та годишнина от Априлското въстание в Панагюрище се включиха и 4 членове на РК „Традиция в Етрополе” – Марин Кубетски, Иван Кринчев, Марин Начев и съпругата му Станка Начева. И четиримата са участвали като хайдути и въстаници, които роли са им отредени от организаторите на спектакъла.