Педагогически специалисти от Софийска област бяха сред тазгодишните носители на награди от IX Конкурс за специалисти, работещи в извънкласни и извънучилищни дейности, организиран от МФП „Приятели на България” в партньорство с МОН и Националния дворец на децата.


Конкурсът беше разделен на практическа и писмена част, в които специалистите показаха най-доброто от работата си с децата, участвайки в различни категории. Награди на участниците бяха раздадени от МОН, МФП „Приятели на България”, Двореца на децата и областния управител на Софийска област.


Невелина Сараджова - вокален педагог, ръководител на ДВГ „Средногорски звън“ от с. Челопеч, бе удостоена от МФП „Приятели на България” с първа награда в категория „Вокална музика” - средна възрастова група. В същата категория, но при младша възрастова група, първата награда отиде при Сашка Спасова, учител и Елена Ножарова, директор – ОДЗ „Вяра, Надежда и Любов“, с. Горна Малина.


Представителите на Софийска област бяха и сред най-добрите в категория „Пресъздаване на народни обичаи”, където от „Приятели на България” присъдиха първата награда на Магдалина Тенекева, старши учител по музика и Иван Тенекев, старши учител по изобразително изкуство в СОУ „Христо Ботев“, гр. Ихтиман.


В приветствията си организаторите и официалните гости изтъкнаха важната роля на извънкласните занимания при развитието на децата и нуждата от повече артистични и творчески изяви. На свой ред участниците благодариха за оказаната им чест и изтъкнаха, че подобни конкурси помагат и на тях, за да обменят опит и идеи.


Обръщайки се към участниците и организаторите на IX Конкурс за специалисти, работещи в извънкласни и извънучилищни дейности, областният управител на Софийска област Росица Иванова за пореден път изказа задоволството си от факта, че конкурсът събира все повече участници. Тя пожела на всички тях вдъхновение, здраве и стоицизъм, за да могат и занапред да дават цялата си обич, професионални умения и енергия за своите ученици. Областният управител определи приноса, който извънкласните дейности дават в развитието на децата като безценен, тъй като именно тези занимания развиват техните таланти. В заключение г-жа Иванова пожела на всички нови успехи и занапред.


За участието им в писмената част от конкурса, със специални статуетки и грамоти от областния управител бяха отличени Магдалина Тенекева и Иван Тенекев - старши учители в СОУ "Христо Ботев", гр. Ихтиман, за разработката „Великденската обредност в Ихтиман”, както и Габриела Йорданова, учител, ОДК, гр. Ихтиман за разработката „Добри практики за работа в извънкласни/извънучилищни дейности”.


Г-жа Иванова отличи и участвалите в практическата част на IX Конкурс за специалисти, работещи в извънкласни и извънучилищни дейности. Това бяха Лава Коцева - директор на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, с. Априлово и Валентин Симеонов, начален учител и ръководител на група „Фют“ при същото училище; Светла Милошева – хореограф в ОДЗ „Вяра, Надежда и Любов“, с. Горна Малина; Вероника Христова, която е учител по музика и ръководител на ДВГ „Ихтиманските гласове“ при ОУ „Димчо Дебелянов“, гр. Ихтиман; Боряна Нешкова - диригент на Детски хор „Бонка Големанова“ при НЧ „Христо Ботев 1884“, гр. Ботевград.