Скулптурата на хан Алцек – братът на хан Аспарух, ще се извисява в италиански град Челе ди Булгария. Родолюбиви млади българи събират средства, за да довършат статуята. Според историческите сведения, когато синовете на Кубрат се разделили и всеки тръгнал в различна посока, един от братята – Алцек, се установил с народа си в земите на днешна Италия. Следите от тези българи са значими и днес личат в много топоними.
В Италия има град Челе ди Булгария, планина Булгaрия, област Булгария и много други. Според изследователя Д-р Д’Амико става дума за над 700 имена на селища.
Български следи личат и в редица архитектурни паметници. Специално внимание заслужава катедралата от Ларино, построена през 1318 година в провинция Campobasso, област Molise. В орнаментите се различава древнобългарският знак IYI.
Идеята за построяването на паметник на хан Алцек в Италия е на жители на град Челе ди Булгария. Консултант на проекта става историкът Александър Въчков. Изработва го скулпторът Дишко Дишков. За събирането на средства инициаторите разчитат на родолюбиви българи, които да подпомогнат създаването и транспортирането на статуята.
Градската управа на Челе ди Булгария пък възнамерява да нарече площад на името на хан Алцек.
Ботевградчанинът д-р Милчо Чипев е  в инициативния комитет за издигането на паметника и събирането на средства. Неговата любов към историята е пословична. Д-р Чипев има една от най-богатите библиотеки с историческа литература в България.Миналата година бе издадена неговата историческа новела „Синът на Угаин”. Тя обхаваща малко известен период от българската история – от 760 до 763 година. Време, в което устоите и суверенитетът на младата българска държава са застрашени, а на престола в млада България е хан Телец.