Работилници за малки и големи „Дървото на живота” и
„Българската шевица – символика и красота” преди Нощта на музеите 


На 21 май, когато отбелязвахме „Европейска нощ на музеите” в Исторически музей – Етрополе се организираха две работилници за малки и големи под ръководството на художничката с етрополски корен Любка Стефанова.
В навечерието на 24 май - Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, чрез вълнуващия разказ и демонстрация на нашата приятелка Любка Стефанова се докоснахме до знанията за една друга "образна писменост", достигнала до нас от древни времена, осъществена в прекрасните шевици на народните ни носии. Тя запозна децата от ІІІ клас на СОУ „Христо Ясенов” с класен ръководител Марияна Христова със скритите послания в символиката на фигурите в българската шевица, за тяхната украса, предпазна, благопожелателна и социална функция. За смисъла, вложен във всяко едно действие или избор, преобразяващи обичайното в ритуално.
Под ръководството на художничката – приложничка и уредниците на музея, децата разглеждаха образци, оцветяваха носии, апликираха елементи от шевици върху „дървото на живота”.
По-големите ученици от VІІ клас на СОУ „Христо Ясенов”, с класен ръководител Весела Лакова, се запознаха с особеностите на декоративната композиция, характерни за изображенията в приложните изкуства - стилизация, мотив, симетрия, асиметрия, ритъм и др., със символиката на основните цветове в народното творчество и направиха своя първи бод от бродерия.
С работилницата по българска бродерия се постави началото на нова образователна програма в Исторически музей – Етрополе, която ще продължи традицията на българската шевица. Знанията и уменията на нашите предци ще се предават на следващите поколения.
Текст и снимки: Исторически музей Етрополе