Изследователи създадоха нова прозрачна пластмаса, която е твърда като стомана и същевременно е тънка като лист хартия, съобщи Франс прес като цитира публикация в сп. "Сайънс".

Създадена на базата на глина и нетоксично лепило като това, което използват учениците, тази композитна пластмаса е биоразграждаща се, а за производството й е нужна малко енергия, заяви ръководителят на изследването, роденият в Москва Никълъс А. Котов от Мичиганския университет.

Новата пластмаса е и екологична, допълни Котов, като отбеляза, че производствената й цена е малка. Материалът може да послужи за ограничаване на консумацията на енергия, нужна за отделянето на газообразни елементи в химическите заводи, както и за подобряване на технологията за производство на микрочипове и биомедицински сензори.

Освен това материалът може да бъде използван за производство на по-леки и по-твърди бронирани материали, осигуряващи нужната защита на войниците, полицаите и техните автомобили. Котов вече е започнал да работи над практичното приложение на тази пластмаса, която може да бъде пусната в продажба до една-две години.

Все още сме в експерименталния стадий на изследванията, но в лабораторията си строим машина, която може да произвежда листове пластмаса с размери 1 м на 1 м, обясни изследователят. Производството на композитен материал на базата на елементи, които остават твърди върху толкова голяма площ, макар че размерите им са от порядъка на 1 нанометър, дълго време бе сериозно предизвикателство за учените.

Котов е съумял да постигне това, имитирайки молекулярната структура на морските раковини. Неговият екип е създал робот, който натрупва нанолиста като застъпващи се една с друга тухлички и ползва полимер с ролята на лепило между отделните слоеве под формата на водородни връзки, които лесно се възстановяват, ако са били прекъснати.