Смесен градски хор „Стамен Панчев” при Народно читалище „Христо Ботев” – Ботевград е сред лауреатите на Втори хоров фестивал на руската духовна музика=


На 4 и 5 юни в Руския Културно-информационен център в София се проведе второто издание на Фестивала на руската духовна музика. В проявата участваха хорове от цялата страна, сред които бе и смесен градски хор „Стамен Панчев” с диригент Татяна Цонкова. Първото участие на ботевградчани в този конкурс им донесе второ място, присъдено от авторитетно жури, съставено от известни български и чуждестранни специалисти, хорови диригенти и педагози.


Освен плакет и диплом за призовото място, Смесен градски хор „Стамен Панчев” получи още три дипломи - за майсторско изпълнение и високо отношение към руската музика, за майсторско изпълнение на  „Молитву пролию” /солист Силвия Младенска/ на композитора А. Арха́нгельский и за майсторско изпълнение на „Достойно есть“ на Д. Бортнянський. 


Ботевградският хор взе участие и в концерта, който се проведе след конкурса. 


Хоровият фестивал на руската духовна музика се провежда в България от „Руски клуб” на София със съдействие на представителството на Федералното агентство „Россотрудничество” в България, Руски културно-информационен център и със подкрепа на Подворието на Патриарха Московски и на Посолството на Руската Федерация в България.


Целта на провеждане на Хоров фестивал на руската духовна музика е популяризация и разпространение на произведенията на руските автори на духовната музика /църковно-славянски песнопения/ от 16 век до наши дни.