Внучката на родения в Ботевград поет Стамен Панчев - Райна Панчева, получи връчената му посмъртно годишна награда „Заслужил гражданин на Софийска област“


Райна Панчева благодари на областния управител за оказаната чест. Тя сподели, че авторът на емблематичното стихотворение „Сине мой“ е бил най-популярният български автор в началото на века, а името му е цитирано в шведска енциклопедия задно с името на патриарха на българската литература Иван Вазов. 


Панчева разказа за посещението си в Кадъкьой, мястото, където е погребан Стамен Панчев. Точният гроб не се знае къде е, но Панчева среща 90-годишен жител на селото, който й показва къде точно почиват костите на поета. 


Стамен Панчев е роден на 1 декември 1879г в Орхание /днес Ботевград/. Загива на фронта на 23 март 1913 г по време на Балканската война, притиснал снимката на 3-годишния си син Павел. Някои от най-известните му творби са „Сине мой“, „Зимна вечер“, „Войнишки сън“, „Бойното поле“. 


Инициативата за присъждане на наградата "Заслужили гражданин на Софийска област" на личности с принос в областта на здравеопазването, културата, опазването на духовните ценности, инвестициите, спорта е на областния управител Илиан Тодоров. Този награда ще се връчва всяка година, съобщават от Областната управа.