Собствениците на бензиностанциите „Лукойл” и „Ивони” отрекоха да има предписания за затваряне на достъпа за автомобили до АМ „Хемус” през двата обекта. Те са били уведомени, че има жалба от ботевградчанин, който пише, че входът и изходът към и от магистралата през бензиностанциите са нерегламентирани.  


От „Лукойл” реагират незабавно, като затворят достъпа за автомобили. Всъщност този достъп представлява авариен изход на обекта, а не е предназначен за преминаване на превозни средства, обясни собственикът на бензиностанцията. Това че години наред изходът е бил отворен, за да осигурява пряк достъп на автомобили до АМ „Хемус”, може да се счита за проява на добра воля от негова страна. Жалбата обаче променя това обстоятелство. 


Управителят на бензиностанция „Ивони” не предприема действия по преграждане на вътрешния път. Пред наш репортер той сподели, че разполага с копие от жалбата, но според него сама по себе си тя не представлява основателна причина да се затвори пътя за автомобили. По негови думи част от пътя зад бензиностанцията попада в частния парцел. 


Срещу решението за затваряне от отбивките се обяви и общината. В репортаж за телевизия „Ботевград” кметът Иван Гавалюгов заяви, че този вариант е неприемлив. „За едно такова решение би трябвало, най-малкото, да бъде информирана общинската администрация, тъй като това се случва на територията на общината и засяга, положително или отрицателно, жители и гости на община Ботевград и по специално на Ботевград”, каза той. Иван Гавлюгов заяви още, че тази седмица общината ще осъществи контакт с Агенция „Пътна инфраструктура” и ще поиска изясняване на ситуацията. 


Междувременно botevgrad.com отправи запитване в писмен вид до АПИ. Дали жалбата на нашия съграждани е основателна, има ли издадени предписания за затваряне на достъпа до АМ „Хемус” през двете бензиностанции, ако има защо не е уведомена общината,  как ще реагира институцията на общественото недоволство, породено от затваряне на достъпа до магистралата през едната бензиностанция  - тези въпроси зададохме на Агенция „Пътна инфраструктура” вчера. До момента обаче отговор оттам няма. От пресцентъра на АПИ не се ангажираха със срок, в който ще бъде отговорено на запитването.