ЧЕСТИТ ЮБИЛЕЙ!


Далечната 1962 година.
Бързо развиващата се ботевградска икономика се нуждае от добре подготвени кадри.
Разширява се производството на завода за автобуси”Чавдар”, в началото на 1961 година е открит завода за резервни части, с 122 Постановление на Министерския съвет от 28 юли 1962 година започва изграждането на завода за полупроводници.
С решение на Министерството на образоването в Ботевград се създава Техникум по механотехника, които само след месец е преименуван на Техникум по механоелектротехника ”Христо Ботев”.
Тържественото му откриване е на е на 27 август 1962 година.
За нормалното функциониране на новото училище е предоставена сградата на бившата гимназия в края на града, изграждат се работилници за провеждане на практическите занятия. Ползва се и базата на Професионалното училище по машиностроене в града.
За директор на техникума е назначен Марин Стоянов със заместник инж.Иван Пацов.
Разкрити са 5 учебни паралелки: технология на машиностроенето - студена обработка с курсов ръководител Цветан Цонков, технология на машиностроенето с курсов ръководител Лукан Цоловски, автомобили и трактори с курсов ръководител Марин Кръстев, електроенергетика и обзавеждане на промишлени предприятия  с курсов ръководител Дамяна Иванова и слоботокова техника с курсов ръководител Цветан Вълков.
Впоследствие двете паралелки на технология на машиностроенето се сливат в една, а слаботокова техника се преименува на полупроводникова техника.
Първият випуск на Техникума завършват 92 човека, като 45  от тях са приети за студенти. Сред тях са 20 инженери, по 5 химици, икономисти и педагози, 3-ма физици, 6 военни и 1 лекар, а остоналите започват работа в предприятията в Ботевград и страната.
Седем от завършилите първия випуск в различини периоди от живота си ръководят значими държавни предприятия, а 12 успешна развиват собствен бизнес.
 
На 18 юни т.г голяма част от тях ще се съберат за да отбележа 50 –тата годишнина от завършването на Техникума, да си спомнят младостта и да направят равносметка на изминатия път…


Да им пожелаем успех в хубавото начинание и още много подобни срещи!


От Инициативен комитет за организиране честването на юбилейната годишния