Действително от Агенция „Пътна инфраструктура” няма разпореждане за затваряне на достъпа до АМ „Хемус” през бензиностанциите „Лукойл” и „Ивони”.  Агенцията е изпратила писмо до Областно пътно управление, в което е разпоредила да бъде извършена проверка дали има съгласувани и одобрени подстъпи от страничните пътища, близо до магистралата. Самото писмо не съдържа указания или разпореждания към собствениците на двата имота да затворят достъпа до магистралата. Това е станало ясно от разговора на кмета Иван Гавалюгов с инж. Савова –експерт в Агенция „Пътна инфраструктура”. 


„Комуникацията с АПИ по темата ще продължи. Очакваме официално тяхното становище по въпроса, както и да ни информират за резултатите от проверката на Областно пътно управление” -  каза Иван Гавалюгов на днешния брифинг с медиите. Той подчерта, че общината няма отношение нито към затварянето, нито към отварянето на входа/изхода на едната от бензиностанциите към общински път. И не може да има, тъй като става дума за частен обект. 


„Абсолютно право е на собственика да затваря и отворя достъпа до неговия търговски обект, когато самият той прецени, че е полезно за неговата дейност.  Доволен съм, че собственикът на бензиностанцията  в крайна сметка отвори достъпа и практически движението бе възстановено. Колко  ще е трайно това отваряне, не мога да се ангажирам да коментирам. В никакъв случай не мога да кажа, че отварянето беше вследствие на разговора ми с инж. Савова, който се проведе вчера. Но е факт, че веднага след това достъпът до магистралата през бензиностанция „Лукойл” беше отворен за автомобили, преминаващи през вилна зона Зелин”, добави кметът.  


Иван Гавалюгов бе категоричен, че общината  ще изисква, когато се предприемат действия от друга държавна институция, като АПИ например, касаещи транспортен достъп до републиканска инфраструктура, да бъде своевременно информирана. „Ще държим оттук нататък да имаме една нормална, коректна комуникация с Агенцията. Гарантирам, че от страна на общината такава ще има”, подчерта той.  


Публикуваме едно към едно официалния отговор на АПИ на запитване, отправено от botevgrad.com:


Агенция „Пътна инфраструктура“ отговоря за републиканските пътища и в тази връзка не издава разпореждания за затваряне на пътни връзки към общински пътища.


През май т. г. в АПИ е постъпил сигнал от гражданин за нерегламентиран достъп до АМ „Хемус“ от и към Ботевград, чрез изградени пътни връзки в близост до крайпътни търговски обекти при 44-ти километър на магистралата. С оглед безопасното пътуване на шофьорите агенцията извърши проверка и пред представителите на крайпътните търговски обекти е подчертано, че те като собственици на обекта са отговорни за осигуряването на контролиран достъп до републикански пътища от други съществуващи пътни връзки /общински и селскостопански пътища/.