Официално откриване на изложбата няма да има. Тя е подредена в зала „Орханиец” на музея. От днес  експозицията е достъпна за всеки, който проявява интерес към нея. 


Изложбата съдържа уникална кореспонденция, проследяваща развоя на Великата отечествена война /1941 г. – 1945 г./. – За този период разказват писмата и пощенските картички между майка – медицинска сестра във военен лазарет, и нейните деца.  Повечето от писмата са били проверени преди да стигнат до получателите, което става ясно от печата върху тях. Изложбата съдържа и автентични марки от времето на войната.


Всъщност това е първи етап на изложбата, посветена на 75 години от началото на Великата отечествена война, които се навършват  днес. Вторият етап ще бъде реализиран след отпускарския сезон – през есента. Тогава ще бъдат отворени самите писма. Те са на руски език, но всяко едно ще бъде преведено на български, съобщиха от ръководството на музея.


Кореспонденцията е разтърсваща. Чрез нея ще се докоснем до историята на едно обикновено семейство, преживяло обсадата на Ленинград, днес Санкт Петербург.  


Тази вечер Исторически музей -  ще бъде домакин на още едно събитие. В „Салон на изкуствата 2016 г.” ще бъде представен литературният сборник „Детелина” с автори местни земеделци. Началният час на премиерата е 17.30.