Десетокласничка от Ботевград ще представлява децата от общините в Софийска област в Съвета на децата към Държавната агенция за закрила на детето. Момичето се казва Виктория Иванова и учи в ГПЧЕ „Алеко Константинов” – Правец. 


Виктория научава от публикация в botevgrad.com, че Държавната агенция за закрила на детето е обявила процедура за избор на членове на Съвета от няколко области в страната, включително и от Софийска област, проявява интерес и решава да кандидатства, като за целта изпраща своя автобиография и мотивационно писмо. Кандидатурата й е одобрена.  Предстои Виктория да вземе участие в заседанието на Съвета на децата, което ще се проведе от 27 до 29 юни в София. Тогава ще бъдат направени и обсъдени предложения за летни инициативи за деца и ученици. 


Съветът на децата към Държавната агенция за закрила на детето е учреден през 2003 г. в изпълнение на основните принципи на Конвенцията на ООН за правата на детето и Закона за закрила на детето. Целта на неговото създаване е да насърчи детското участие в процесите на изработване на политики за децата и вземане на решения.


Основната мисия на Съвета на децата е да представя детската гледна точка, мисли и чувства по въпроси, които засягат правото на защита, развитието и участието на децата в обществено – политическия живот.


Съветът на децата дава възможност на децата да обменят знания, морални и интелектуални ценности и да взаимодействат с държавни и неправителствени организации на национално и регионално ниво.


Като представители на гласа на младите хора на местно и национално ниво, членовете на Съвета на децата организират различни инициативи за популяризиране на правата на децата и детското участие, изразяват становища по проекти на нормативни документи. През миналата година те реализираха две успешни кампании - „Безопасно и здравословно лято" и „Децата имат права", по време на която запознаха над 3000 деца от 1 до 4 клас в цялата страна с Конвенцията за правата на детето.


Съветът включва по един представител на децата от всяка административна област, членовете му са с двегодишен мандат и избират помежду си председател и заместник-председател. След навършване на 18-годишна възраст членовете на Съвета напускат организацията и местата им се попълват от нови членове. Досега в Съвета са членували 84 деца.