С наградата „Съотечественик на годината” бе удостоен персонално директорът на Исторически музей – Ботевград Тодорка Коцева. По нейни думи приносът за това отличие е на целия екип на музея. Номинацията е направена от Клуба на съотечествениците в Ботевград, учреден от руски граждани, живеещи на територията на Община Ботевград. Това обяви председателят на клуба Татяна Иванова по време на провелата се днес в зала „Орханиец” специална пресконференция за местните медии. 


Наградата се присъжда от Фeдepaциятa “Съюз нa cъoтeчecтвeницитe”. Самата награда се връчва за първи път в България пpeз 2008 г. С нея се удостояват български и руски граждани в няколко категории – зa пpинoc в paзвитиeтo нa pycкитe клyбoвe, зa пpинoc зa пoпyляpизиpaнe нa pycкия eзик, зa пpинoc зa пoпyляpизиpaнe нa pycкaтa кyлтypa и дp. 


„Тази година номинациите за наградата бяха около сто от цялата страна, но тя бе присъдена на девет човека, сред които е директорът на ботевградския музей”, сподели още Татяна Иванова. Тя благодари на целия екип на Исторически музей – Ботевград за партньорството и за това, че винаги съдейства и с готовност помага на Клуба на съотечествениците да осъществява своята дейност. 


Церемонията по връчване на наградите се състоя на 25-26 юни в Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов” – Велико Търново, в присъствието на около 900 човека. Около 600 от тях бяха руски граждани, живеещи в България. На събитието присъства Десислава Иванова – екскурзовод в Исторически музей – Ботевград. Тя бе упълномощена от екипа на музея да получи наградата и да връчи благодарствено писмо на организаторите. 


От своя страна Десислава Иванова сподели, че събитието е преминало на високо ниво и при отлична организация. „Щастлива съм, че на този форум открих човек, с когото ще започнем една инициатива – да потърсим малко повече информация за руските паметници в нашия район, по точно за хората, в памет на които те са издигнати. Сега ни се предоставя възможност да научим повече за тях и техните наследници, ако имат такива”, сподели още тя.