УВАЖАЕМИ ГОСТИ,
УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ,


На 12 юли 1927 година, в центъра на град Етрополе в памет на всички етрополци, дали живота си за свободата и независимостта на България е открит Паметник на загиналите във войните 1868-1918 година. На паметника са изписани имената на 215 загинали етрополци.
От този ден, който е и денят на светите Апостоли Петър и Павел, тогавашното ръководство на града решава Петровден да бъде празник на град Етрополе.
От 12 юли 1927 година до 1945 година празненствата са традиционни за Етрополе. През 1994 година с панихида пред паметника започва възстановяването на традицията. От тогава всяка година етрополци честват празника на Етрополе.
Нашият град има богато културно-историческо наследство, запазено още от времето на траки, римляни и византийци. Извор на традиции, знание и опит, от които ние черпим и поставяме още по-високи цели за утвърждаването на град Етрополе. На този ден – празника на Етрополе, ние не само се обръщаме към нашата история, но и чертаем бъдещето на нашия град. Постигнатото е предизвикателство за нас да бъдем по-отговорни и да полагаме повече усилия, да вървим уверено напред и да се радваме на нови успехи.
Днес сърцето на всеки от нас се вълнува от радостта и емоциите на различните събития, от надеждите и желанията ни да продължим развитието на град Етрополе като европейски град. Обединява ни и отговорността това да бъде лична кауза на всеки етрополец, защото само с общите ни усилия и съпричастност – и в празниците и в делниците, ще съградим нашето общо бъдеще такова, каквото го желаем. Заедно в емоцията и настроението на празника, заедно и в работата, която вършим за доброто на нашия град.
В днешния празничен ден, нека си пожелаем здраве и благоденствие. 
Нека ни закрилят светите равноапостоли Петър и Павел.
Нека имаме вяра, сили, кураж и увереност за доброто на нашия град.


ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!


С уважение,


ДИМИТЪР ДИМИТРОВ
КМЕТ НА ОБЩИНА ЕТРОПОЛЕ