Проф. Димитров, кажете нещо повече за голямата находка с вградената в църква принцеса край Трудовец. Археолозите казват, че подобно откритие е истинска сензация за нашите земи.
В народните обичаи, записани от етнографите и литературата, се разказва за вграждане на сянка на мома, а в случая имаме директно вграждане на тялото. Тепърва ще разберем какво означава това, но в досегашните разкопки вече 140 години независима българска държава подобен случай нямаме. Разбира се, етнографските наблюдения касаят епохата на турското владичество в нашите земи, докато тук имаме погребение в Средновековната българска държава, когато явно обичаят е по-мрачен. Очевидно е, че стените на основата на църквата не са пресекли някое по-старо гробище, а самите основи са били издълбани, за да се пъхне под тях ковчегът с момата.
Възможно ли младото момиче от рода Шишмановци да е погребано живо?
Не, абсурд, та тя е аристократка. Средновековните българи нямат такива варварски обичаи. В онази епоха ние сме установили по разни книги на починали, че един голям процент от умрелите са млади момичета. Питал съм доктори защо е така и те казват, че около 30% от момичетата са починали от разкъсвания при първо раждане. Сега това се лекува, прави се цезарово сечение, спират се кръвоизливи. Но тогава не е имало как и затова е завършвало със смърт. Лекарите обясняват, че много жени са умирали и заради тежки настинки, тъй като са работели повече от мъжете, а антибиотици не е имало. Изпотявали са се вкъщи, докато са домакинствали, режели са дърва, хващат една пневмония и си отиват.
Все пак каква може да е причината за вграждането?
Точно обичаят духът й да покровителства дадена църква в отвъдния свят. По същата причина, поради която се вгражда и сянката на мома.
В литературата ни наистина вграждането е често срещано.
В „Изворът на белоногата", навсякъде във фолклора.
Казвате, че скелетът на принцесата трудно ще бъде реставриран.
Ще го направят. Ще се помъчат и с везмото, все пак специалистите са възстановявали и по-тежки неща.
Кога е живяла знатната особа от рода Шишмановци?
Преди 650-700 години. Останките ще бъдат изложени или при нас в Националния исторически музей, или в Ботевград, ще се разберем.
Но понякога за реставрация се взима 3-4 пъти по-висока цена, отколкото за разкопки.