С пожелание за успехи и медали българската олимпийска делегация беше изпратена за олимпийските игри в Пекин.

Официалната церемония се състоя на столичното езеро "Ариана". На нея присъстваха премиерът Сергей Станишев, председателят на ДАМС Весела Лечева, председателят на БОК и водач на олимпийците Стефка Костадинова, министърът на отбраната Николай Цонев и посланикът на Китай у нас Джан Вансюе.

Водосвет за успех и здраве отслужи Знеполският епископ Йоан. "Всички сме тук, за да подкрепим нашите спортисти. Всеки един от тях ще се яви на Олимпиадата с голямо чувство за отговорност".

С тези думи премиерът Сергей Станишев се обърна към нашите спортисти и гражданите, дошли да ги изпратят. Той припомни, че България е сред 14-те държави, възстановили олимпийското движение през 1896 година.

Спортът е воля, знам, че можете да се борите достойно за нашата страна", подчерта министър-председателят. Той увери олимпийците, че България ще следи техните състезания със затаен дъх.

Председателят на ДАМС Весела Лечева подари на делегацията българското знаме. Председателят на БОК Стефка Костадинова се обърна към спортистите с думите: "Имайте самочувствие, бъдете биткаджии и ще бъдете номер едно".

От името на Българския спортен тотализатор олимпийците получиха по една златна топка с напътствието: даваме ви злато, върнете се със злато. 73 български спортисти ще се състезават в 29 дисциплини на олимпийските игри в Пекин, до чието начало остават 19 дни.