Тази вечер домакините от Правец организираха пищно изпращане на волейболния ни национален отбор за Олимпиадата в Пекин. Цялата спортна зала заприлича на огромен български трикольор от над пет хиляди бели, зелени и червени балони. За всички членове на националния отбор - играчи, треньори, статистици, медицински и административен персонал, бяха подговени талисмани, които да им помагат в Пекин. Това бяха златни четирилистни детелини, връчени от вицепремиера Ивайло Калфин, и горди плюшени лъвчета, подарени на всеки един от генералния директор на "Лукойл България" Валентин Златев.


Сред гостите в препълнената зала преобладаваха политиците - освен вицепремиера там бяха депутатът от БСП Георги Божинов, бишият шеф на парламента Огнян Герджиков, който е шеф на федерацията по плажен волейбол, членът на икономическата комисия в Народното събрание Петър Колев, ректорът на НСА проф. Лъчезар Димитров. От спортните хора бяха още шефът на волейболната федерация Данчо Лазаров, Белчо Горанов от БОК, но липсваха двете първи дами в спорта - председателката на ДАМС Весела Лечева и шефката на олимпийския ни комитет Стефка Костадинова.


"Вие сте най-добрите", бе лаконичен в приветствието си вицепремиерът Калфин. Много емоционална, дори фенска бе речта на кмета на Правец Красимир Живков. Към пожеланията си той прибави и почетен знак на Правец за старши треньора на националите ни Мартин Стоев.


За успеха на нашите момчета в Пекин бе отслужен водослет от трима свещеници - отец Тошко от Ботевград, отец Борис Петров и архимандрит Йоан. Преди църковната служба отец Тошко взриви залата с пожеланието си към отбора.


Всеки присъстващ на тържеството поучи картички с лика на всеки един от националите, а те не спираха да раздават автографи и да получават пожелания, най-честите от които бяха за медали от олимпиадата.


Гост на церемонията бе и великанът Любо Ганев. Той бе изключително уверен във възможностите на нашите момчета. "Можем да бием всеки един отбор. Дано го постигнем в Пекин. Вярвам в тях и искрено им пожелавам успех", каза титанът. Той вероятно няма да забрави никога неговото участие с националния отбор на Олимпийските игри в Сеул точно преди 20 години, когато гадна договорка в последния мач в групата между тогавашния СССР и Бразилия ни изхвърли от четворката. Тогава в тима бе бащата на Матей Казийски - Илиян, който сега е администратор на тима.


"Ние сме Номер 1", естествено, бе първата песен на фолк-фурията Ивана на финала на тържественото изпращане.


С по няколко огромни сака националите ни заминаха за София. Утре летят за Германия, където им предстоят две контроли със силния тим на Германия, които вероятно ще бъдат при закрити врати. Първата е в събота в Щутгарт, втората в неделя в Хайделберг. След това отборът ще прекоси океана на изток и ще отиде на лагер в Сеул, където ще има проверка и с местния "Хюндай".

Текст и снимки: Петър Наков