Както Ви информирахме миналата седмица, предстоящата сесия на ОбС Ботевград ще се проведе във Врачеш. Поводът за изнесеното заседание e, че в дневния ред е включена за разглеждане информация за административното, териториалното и социално-икономическото развитие на селото, подготвена от кмета на населено място Марин Бончовски.


В докладната се посочва, че във Врачеш по постоянен адрес живеят 3 437 човека, а по настоящ – 389. От тях 10 на сто са от ромския етнос. От таблицата в информацията е видно, че в селото е налице отрицателен естествен прираст. Раждаемостта  през последните три години се задържа на едно и също ниво. През 2013, 2014, 2015 год. и през първите седем месеца на 2016 год. във Врачеш са родени съответно  43, 37, 36 и 13 деца, а починалите наброяват 52, 57, 50 и 34. 


Също в табличен вид са представени данни за икономическото развитие на селото. На територията на Врачеш дейност развиват 14 фирми, в които работят общо 680 човека. Половината от тях сe препитават като работници в работилниците за дървени бурета. Сто наброяват работещите в сферата на дърводобива. Със земеделие се занимават 65 човека. 


В информацията е акцентирано върху проблеми в селото. Основният е лошото водоснабдяване, което се дължи да старата водопреносна мрежа. „Проблем с водата имаме на доста места, това са: „Чешковица” , от „Радовец” нагоре  и махала „Раждавец”, където водохващането се извършва направо от водонапорната тръба и не се пречиства. Често налягането пада от това, че през лятото се полива, но към напорната тръба от язовира имаме подвързан ВЕЦ, който дърпа голямо количество от водата”, пише в информацията. 


В раздел „Газификация” на информацията се посочва, че нараства броят на жителите на селото, които искат да се възползват от тази услуга, особено в горния край на квартал „Чешковица”. 


В следващия раздел – „Улично осветление”, пише, че уличното осветление работи посредством часовников механизъм, но често пъти системата не се включва и изключва в определения час, което води до преразход на средства. За да се реши този проблем, кметът на селото предлага да се премине към компютърно управление на уличното осветление и таблата да се изнесат от трафопостовете.  Той предлага още уличните лампи, които са около 450 на брой, да бъдат сменени с икономични.


Улиците в село Врачеш с обща дължина около 42 км. След изграждане на канализацията голяма част от тях бяха възстановени и преасфалтирани, но впоследствие пропаднаха. Две трети от улиците и тротоарите към тях се нуждаят от ремонт, пише в информацията. В нея са изброени 18 улици, които трябва да бъдат ремонтирани. 


От ремонт се нуждаят отоплителната инсталация на детската градина, покривът на читалището и църквата в селото. Трябва да се намери решение на проблема с отоплението в големия салон на читалището. Пътят до гробищния парк, който бе разширен с помощта на частна фирма и спонсори от селото, трябва да бъде насипан и асфалтиран. Освен това гробищният парк  се нуждае от ограда и два сайванта за извършване на обредите, пише още в информацията до Общинския съвет. 


В последния раздел на докладната – „Полицейско присъствие”, се обръща внимание  на това, че в селото има нужда от постоянно полицейско присъствие. В момента то е недостатъчно – един униформен и един цивилен полицаи, които отговарят за селата Врачеш, Трудовец и Скравена, се казва в информацията. До местния парламент.