В дневния ред на заседанието на ОбС, което ще се проведе в четвъртък, е включена Информация за административното, териториалното и социално-икономическо развитие на село Врачеш. Тя е изготвена от кмета на населеното място Сашо Денкин. В Информацията  е посочено, че е наложително възстановяването и асфалтирането на улиците „Дунав”, „Георги Бенковски”, „Витиня”, Софроний Врачански”, „Отец Паисий” и пътя за манастира „Свети 40 мъченици”, както и възстановяването на тротоарната настила на главната улица „Трети март”.
В проекта на решението се предлага при разработването на Програма за строителството и ремонтни дейности да бъдат включени следните обекти в селото: довършване на канализационна мрежа; асфалтиране на улиците, по които е изградена канализация; довършване подмяната на водопроводната мрежа; основен ремонт на сградата на Кметството; ремонт на артиката на църквата; ограждане на старата част на централния гробищен парк от южната страна; довършване изграждането на пътя до разширяването на централния гробищен парк; изграждане на нова ограда на гробищен парк Чешковица; изграждане и оформяне на площадното пространство в центъра на селото.
Врачеш е най-голямото село в общината. Територията му възлиза на 2080 декара, а заедно с обработваемата земя, ливади, пасища и горски площи е 114 100 декара.
Жителите на селото по постоянен адрес са 3 437 и по настоящ – 389. Във Врачеш живеят и граждани, които имат жилища, но се водят на адрес в други населени места.