Тази вечер мъжкият национален отбор на България направи първата си тренировка в Арена Ботевград. Именно тук ще изиграе трите домакински срещи от квалификациите за Евробаскет 2017. Първата от тях е на 3 септември със Словения, на 7 септеври с Косово и на 10 септември с Украйна.


Преди тези квалификации, които започват на 31 август с гостуване на Украйна, националите ще имат още три проверки. Тази събота - 20 август от 18.00 ч. в Арена Ботевград е контролата с националния тим на Австрия. Ще останат за се готвят в Ботевград до 23 август, след което заминават за Белград. Там ще играят два мача - със сръбския Мега Лекс и националния отбор на Швейцария.


Селекционерът Любомир Минчев и помощниците му Йордан Колев и Явор Аспарухов определиха 15 играчи, които продължават подготовката. Това са Асен Великов, Иван Лилов, Станимир Маринов, Павлин Иванов, Христо Захариев, Чавдар Костов, Николай Стоянов, Александър Янев, Александър Везенков, Алекс Симеонов, Симеон Илиев, Станислав Ваклинов, Велислав Гълъбов и американците Джейсън Уошбърн и Дий Бост. От отбора отпаднаха Евгени Хаджирусев и Николай Николов.


Националите ни се събраха снощи в Правец, където са отседнали. Преди това те спечелиха тристранния турнир в румънския град Клуж Напока. Там постигнаха две победи - над Унгария 87-59 и Румъния 83-76 и загубиха от Естония 72-73.