От 6 до 14 август в град Родез, който се намира в регион Средни Пиринеи, се проведе 61  Festival Folklorique International du Rouergue. Самият фестивал е оценен като един от най-големите фолклорни форуми в Европа. Той преминава под егидата на CIOFF® /Международен съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства/. Всяка година събитието преминава при голям интерес от страна на жители и гости на френския град. 


По покана на организаторите в 61-вото издание на фестивала взеха участие фолклорни ансамбли от Беларус, България, Канада, Индонезия, Грузия, Мексико, Тайланд, Чехия, Турция, Украйна и представители на домакините. Нашата страна бе представена от Ансамбъл „Ботевград”, който включва танцьори, една солистка – Галя Дачева, и четирима музиканти. 


За откриване на фолклорното събитие бе подготвена специална хореография за представяне на отделните групи. Последва гала концерт, в който взеха участие всички ансамбли. Кметът на Родез оказа внимание на участниците, като даде прием в тяхна част. По време на приема домакините и гостите си размениха символични подаръци за спомен.   


В следващите дни на фестивала ансамбъл „Ботевград” имаше по две участия – самостоятелни и съвместни концерти, в три града - Saint-Affrique, Montabzens и Pont-de-Salars. Продължителността на всяко участие бе между 45 минути и час и половина. Концертната програма на нашите предствители съдържаше танци от всички етнографски области в България. Те пресъздадоха и обичаят "Българска сватба". Солистката Галя Дачева впечатли публиката с красивия си глас. 


Преди един от концертите ансамбъл „Ботевград” игра благотворително в продължение на един час за обитателите на Дом за възрастни хора в Montabzens. Това сподели хореографът на ансамбъла Стоян Стоянов.


Фестивалът бе закрит на 14 август също с гала концерт на участниците, който се състоя  в едни от красивите паркове за развлечения на Pont-de-Salars. 


„Всички участници бяха настанени в лицей Монтьой – красиво място с всички удобства. За нас отговаряха четирима гида. Те ни обясниха, че заради атентатите във Франция мерките за сигурност са засилени. Действително присъствието на полицията бе осезаемо, имаше и цивилни полицаи. Въобще френските власти правеха всичко необходимо да не се нарушава нормалния ритъм на живот във Франция и хората да се чувстват спокойни и защитени”, разказа още Стоян Стоянов. 


През свободното си време участниците във фестивала имаха възможност да разгледат забележителностите в градовете, където изнесоха концерти. 


„Минахме по виадукт Мийо - най-високия в Европа – 343 метра. По-висок е от Айфеловата кула. Беше хубаво преживяване. На път за Франция посетихме Венеция. Престоят ни там бе близо 9 часа. На връщане посетихме Сан Ремо”, сподели още хореографът на ансамбъл „Ботевград”. 


„Фестивалът нямаше конкурсен характер, но е утвърден, форум с традиции. Затова говори фактът, че се провежда вече 61 години. Ансамбъл „Ботевград” за първи път участва в него. А за да ни поканят да участваме, означава, че организаторите имат информация за нашите способности и са ни гласували доверие, че ще се представим подобаващо. Участието ни в този фестивал беше важно. Първо, защото достойно представихме традициите и културата на нашата страна. Второ, хората от ансамбъла трябва да имат някаква реализация на собствения труд, който не се заплаща. Участието им в такива фестивали е стимул за тях. На трето място, участието в такива фестивали дава възможност за осъществяване на контакти между участниците, на бъдещи съвместни културни прояви и т.н.”, каза Стоян Стоянов и в заключение допълни: „Благодаря на общината за финансовата помощ. Хубаво е общината да спонсорира такива изяви, но трябва да се прави преценка на значимостта на събитието. Програмата на даден ансамбъл, състав или група, както и работата им през годината, също трябва да бъдат неразделна част от тази оценка.”.