Първото издание на фестивала, който прокламира здравословен начин на живот, ще се проведе в Ботевград на 4 и 5 април. Мястото е зала „Ботевград“, а всички събития ще бъдат безплатни за посетителите. През двата дни са предвидени множество лекции и практически занимания. Ще има и щандове с различни здравословни продукти, книги и други материали.


„Самопознанието - път към свободата“ - това е мотото на фестивала в Ботевград. Главните организатори са Ренета Георгиева и Иванка Иванова. И двете са посещавали подобни фестивали в други градове в страната и са решили, че вече и в Ботевград има достатъчно хора, които се интересуват от здравословния начин на живот, не само в аспекта за здраве и лечение, а и във всички останали области на живота.


Сред лекторите ще бъдат много известни български учени, сред които ботевградчанката проф. д-р Надка Бояджиева. Тя е преподавател по фармакология и токсикология в Медицинския университет в София, но и чест лектор в университети в САЩ. Д-р Бояджиева има три книги по темата за човешкото дълголетие. В тях тя изследва факторите за дълголетие. Обръща особено внимание на опита на народната медицина в профилактика на различни хронични заболявания, като предпазва от прогресиране и усложнения и истински помага в битката с болестите. В книгата са приведени данни за онези билки, за които има публикувани научни и клинични изследвания, и убедено се препоръчват за профилактика на заболявания.


Храненето е един от водещите фактори за профилактика на здравето и, когато е качествено и редовно, осигурява по-дълъг живот Любовта и обичта в живота са толкова необходими, колкото храната, за да осигурят здраве и дълголетие доказва в книгите си проф. Бояджиева, тя разглежда също и ролята на изкуството върху човешкото здраве.