От днес в Ботевград започват активни проверки за присъствието на малолетни и непълнолетни в заведенията след 20 часа. „Това не е кампания. Всеки ден, в който нощните заведения работят /обикновено петък и събота/, екип на полицията и служители на общинската дирекция „Сигурност и обществен ред” ще извършват проверки – съобщи  кметът Иван Гавалюгов. – Проверките в нощните заведения ще се правят на входа на заведенията, където ще се изискват документи за самоличност на лицата, които видимо са под 18 години. Досега подобни проверки са правени вътре в самите заведения, а непълолетните посетители са имали възможност да се укрият.”.
Според действащата общинска наредба малолетни лица не се допускат в заведения след 20 часа без придружител, а за непълнолетни лица – след 22 часа.
Проверяващите ще изискват декларация, че родителят е упълномощил свой пълнолетен представител да придружава детето му в заведение. Декларациите са по образец и могат да бъдат изтеглени от сайта на общината. Те са раздадени и на собствениците на заведения в Ботевград.
„Тези проверки сигурно няма да се харесат на собствениците на заведения, както и на посетителите, пряко засегнати от този контрол. Ние не искам да спрем дейността на ресторантите и дискотеките, а посещенията им да са регламентирани и да се спазва законът.” – заяви кметът Иван Гавалюгов.