На 1 септември от 19 часа Драматичен театър – Търговище ще открие сезона на гостуващите театри в Ботевград с постановката „Народен представител” на Бранислав Нушич. Режисурата  е на Николай Гундеров, а сценографията – на Ема Ванкова. В ролите ще видим актьорите  Пламен  Сираков, Елена Кънева, Александър Илинденов и други. 


Билети за постановката се продават от днес на касата на Народно читалище "Христо Ботев". Цените са 6 и 8 лева. 


Бранислав Нушич (1864-1938) е сръбски юрист и дипломат, писател, сатирик и комедиограф. Автор е на разкази и фейлетони. Неговата слава на драматург го превръща в един от класиците на световната комедия. Сред най-известните и поставяни до наши дни негови комедии са: "Госпожа министершата", „Доктор”, „Покойникът”. Пиесата „Народен представител” е дебютът на Нушич в областта на сатирата.


Близо век и половина – все така!


Една малко позната пиеса на най-добрия сръбски комедиограф, тънък психолог и познавач на балканските нрави. 


Избори! Търси се не най-достойният, а най-малко компрометираният кандидат. Пазарлъци, далавери, купуване на гласове и подправяне на бюлетини. Всички са се взели на сериозно! И какво ще стане, ако срещу кандидата на управляващата партия опозицията изправи неговия кандидат-зет. Кого да подкрепи родата? Няма лошо – който и да спечели, един от семейството отива в парламента! 


Писана в края на по-миналия век , след повече от 100 години същите партийни пазарлъци, пак подкупни депутати, сквернословни вестникари, порои от компромати. И жажда за власт на всяка цена!


„Народен представител” е толкова днешна и толкова смешна комедия, че дъх не ти оставя. 


В главната роля на кандидат-депутата от управляващата партия – звездата на Сатиричния театър, известен като шофьора Васко от „Седем часа разлика” Пламен Сираков. В ролята на негова вярна съпруга – Елена Кънева, съкооператорка в сериала „Етажна собственост”. Участват още Александър Илинденов, Петър Петров, Грета Неделчева, Мартин Властанов, Симеон Велков, Ивана Стоянова и Емил Неделчев. Режисьор – Николай Гундеров, сценография – Ема Ванкова.


Людмила Ганчева