Да пиша за Валери Станков ме провокира не толкова проведената неотдавна литературна среща с него в Клуба на дейците на културата в Етрополе, колкото последните му книги, до които можах да се докосна след срещата.
Дори в заглавието поставих част от заглавието на неговата книга „Писателят като чудовище”. Един роман-есе, както самият автор го е определил. И нещо повече, това е книга-повествование за най-съкровеното от своя творчески мир, който писателят се е престрашил да разкрие пред самия себе си.
Последните му книги със стихове „Автопортрет със светкавици”, „Къща без икони”, „Наръчник за лунатици” и „Аз съм светлият мъж” са само една малка част от творчеството му. Общо 16 книги е издал от 1980 до 2004 година. Последните 5, за които стана дума са издадени от 2006 до 2008 година.
В публикувания в интернет „Web сайт на поета и писателя Валери Станков” можете да прочетете текстове на творби от последните книги на поета.  Достатъчно е да изберете книгата, чиято On-Line версия желаете да прочетете.
Роден на 5 март 1956 година в град Варна. Основно и средно образование завършва в родния си град, а диплома за висше образование, специалност "Руска филология", получава в Шуменския университет "Константин Преславски". Женен, има трима сина - Петър, Стефан и Иван. Съпругата му Цонка Станкова е учителка по литература в IV ЕГ - Варна.
Валери Станков е работил като учител в село Гроздьово, Варненска област, спасител по плажовете, зам. - председател на Районен съвет за култура - Варна. Бил е шофьор на такси, моряк на фериботния комплекс "Д. Ватев" в град Белослав, нощен пазач в частна детективска агенция, редактор в литературния алманах "Простори" и главен редактор на същото издание. За няколко месеца е назначен за телевизионен репортер в програма "Море" на РТВЦ - Варна, а после продължава като журналист във вестник "Черноморие". Бил е криминален репортер във вестник "Черно море". Има стаж като служител в община Варна, където е бил директор на възстановения Театър на поезията - Варна. В продължение на близо 3 години изпълнява длъжността управител на ИК "Галактика". В момента е директор на университетското издателство във ВСУ "Черноризец Храбър".
Автор на книги с поезия, белетристика, публицистика. Публикувал е стотици статии в централния и местен печат. Носител на много национални и регионални литературни награди. Член на Съюза на българските писатели.
Казано с две думи-съвременен български автор, малко познат на широката публика, който не е излишно да бъде преоткрит. Поне с това, което е достъпно в сайта на твореца, ако друго не се намери по книжарниците или поради други причини.