Дясната тръба на тунела Витиня, в посока Варна, е в много лошо състояние и се нуждае от по-сериозни ремонтни дейности, каквито не предполагахме преди да започнем реална работа на терен. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която заедно с председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров и изпълнителния директор на „Автомагистрали“ ЕАД Парашкев Кръстев инспектираха ремонтите дейности, които се извършват на съоръжението. Министърът подчерта, че извършените до момента работи са разкрили изключително тежкото състояние на тръбата, която е на повече от 32 години. 


„Последно ремонт е правен преди 27 години, но и тогава не е видяно, че облицовките, например, са без арматура“, посочи министър Павлова. По думите й строителството не отговаря на съвременните норми и наредби за безопасност, заради което се налага по-големи като обем ремонтни дейности. Необходимо е да се направят по-сериозни изолации, допълнителни облицовки и допълнително отводняване, за да се предотвратят течовете, както и ремонт на осветлението, вентилацията и др. „Във връзка с очерталия се по-голям обем съпътстващи дейности ще бъде необходим по-дълъг срок от първоначално предвидения, за да се извършат“, посочи регионалният министър. Тя изрази надежда ремонтът да бъде изцяло завършен през пролетта на 2017 година, ако се направят всички съпътстващи дейности, които са свързани и с допълнително финансиране, което по индикативни предварителни прогнози е между 4 и 6 млн.лв. „Направим ли го, можем да сме спокойни, че сме направили всичко необходимо за безопасното пътуване по АМ „Хемус“– двата тунела на Витиня и Ечемишка, виадуктите на Елешница, които завършваме. С това критичната инфраструктура, която беше в най-тежко състояние ще бъде изцяло завършена и ще отговаря на нормите за безопасност, към които се стремим“, категорична бе министър Павлова.


Като приоритет за следващата година министърът посочи ремонтът на т.нар. железни съоръжения на северната магистрала при км 35 и голямото съоръжение при село Потоп, с което изцяло ще се обновят проблемите места по направлението от София от Ябланица.


Министър Павлова съобщи, че завършва подготовката за ремонта на тунел Ечемишка и той ще започне до дни. Срокът за завършването му е до кроя на годината, като приоритет в работата на строителите ще е качеството. Не е изключено възникването на необходимост от допълнителни дейности извън предвидените, както при случая с тунел Витиня. Според министър Павлова при подходящи метеорологични условия ремонтните дейности ще завършват предсрочно.


Пред журналисти регионалният министър припомни, че процедурата за изграждане на системата за тол таксите е възобновена и след 20 дни се очаква получаването на офертите. „Надяваме се, ако няма обжалвания, до края на годината да стартира първата фаза, чийто срок е до 12 месеца – да бъде разработен и внедрен софтуерът. От деня, в който тя заработи и получим приходи от нея, ще можем да заплащаме направената от избрания изпълнител инвестиция, която няма да е за сметка на бюджета, а на 100% ще бъде за сметка на бъдещия изпълнител“, коментира министърът и посочи, че държавата ще има всички права върху системата и няма да се налага обвързване с определена фирма.


Регионалният министър припомни, че тежкотоварнитепревозни средства ще заплащат тол такса чрез бордово устройство или пътна карта, като плащането ще бъде различно за различните видове пътища и в зависимост от тонажа на превозните средства. Леките автомобили ще продължат да използват винетка, която ще бъде електронна. Камери и GPS-базирана система ще следят по номера на колата дали е заплатена електронна винетка. „Процедурата за тол-системата е на много важен етап. Първо, както видяхме в поредната жалба, това беше фирма фантом, бих казала измислена жалба, която имаше за цел единствено да блокира процедурата. Нашият анализ показва, че жалбите са в две посоки – нежеланието на лицата, които стоят зад тези фирми фантоми, да има въведена тол система, защото тя ще доведе до по-справедливо, но и до по-скъпо заплащане от транзитни превозвачи и т.н. Втората категория са вероятно самите интереси на фирми, които кандидатстват и се опитват да наложат някакви определени технологии. Второто, което искаме, е тя да е сателитно базирана, абсолютно отворена и да е изградена за България, лицензът и правата да са на българското правителство, както и на пътната агенция, за да не може никой по никакъв начин да ни продаде нечия готова система, а ние да трябва да плащаме лиценз отново. Тази система касае националната сигурност, тя не касае само плащането и използването на пътищата в България“, подчерта тя.