Първият българин, избиран в Драфта на НБА - Александър Везенков - вече се присъедини към лагера на националния отбор на България.


В Правец Везенков събра десетки журналисти, за да сподели най-интересното около себе си през изминалите седмици на пресконференция преди първата си тренировка.


Той говори подробно за това как е посрещнал избора си в Драфта и за целта - класиране напред в квалификациите за Световно първенство с България.


"Чувствам се много добре, щастлив съм, за мен е голяма чест да съм в националния отбор. Благодаря на семейството и треньорите ми, и на господин Давидов и семейството ми, защото той ми помагаше един месец в Орландо, като негов състезател, като негов малък брат, като негово дете. Благодаря и на всички мои приятели, които ме чакаха тук," заяви Везенков.


"Нищо не се е променило след Драфта. Трябва да се работи още повече. Сега трябва да се докажа в Барселона. Надявам се да съм здрав и да побеждава отборът," продължи той за избора си под №57.


"Беше малко тежко, дълго очаквахме. Гледахме го с Жоро Давидов, аз му казах след 56-я избор, че вече няма да стане. Той каза, че има още надежда. Агентът ми първи ми се обади да ми каже. Именно той ме поздрави първи, после майка ми и баща ми. Драфтът е една процедура, в която никой не знае какво ще се случи. Да, мислех, че може да стигна и по-висок номер. Както изгубих вярата, така си я върнах за минути. Жоро Давидов бе дори малко по-радостен от мен, аз не успях да го осъзная веднага. Радостен съм, но това вече е история."


Има и други баскетболни звезди, избирани под №57, и една от тях е Ману Джинобили. "Аз не вярвам много в съдбата и той показва, колко трябва да се работи. И него когато го избраха под №57, никой не вярваше. А има 5 титли. Надявам се, не да стигна него, а да се докосна до това и оттам вече ще видим."


Везенков остава засега в Барселона. "Така прецениха Бруклин, и така трябва да бъде и според мен. Трябва да утвърдя мястото си в Барселона и Евролигата, и мисля, че е добре и за отбора и за мен. Аз мисля само за Барселона, искам да се докажа, дай боже да спечелим някоя титла. Но най-важното в момента е националния. След това Барселона. За Бруклин Нетс ще видим."


"Надявам се да стана вторият българин в НБА," призна Везенков, който още не е говорил с първия такъв - Георги Глушков.


"Не очаквах, че ще бъда избран от Бруклин. Мисля, че там има предимно млади играчи, искат да се върнат към добрите показатели и да играят плейофи. Мисля, че ще се вдигнат полека, и няма да са там, където бяха последните две години," обясни той. "Свързаха се с мен от Бруклин след Драфта, казаха, че са много доволни. Казаха, че се радват, че съм вече в тяхната организация. Следващото лято ще се свържат с мен, за подготовка, но ще ме наблюдават през сезона, ще видим как ще са нещата."