Общо 868 ученика, от които 78 първокласника, прекратиха прага на училището в началото на новата 2016-2017 учебна година в СУ „Христо Ясенов” - Етрополе.
За тържеството дойдоха Марин Маринов - председател на Общинския съвет, заместник-кметовете Росица Христова и Стефан Борисов, Мариана Драганска - секретар на общината, общинските съветници Мария Драганска, която е председател на комисията   „Просвета, култура и вероизповедания" и Владимир Александров, родители, бивши директори, учители и ученици на гимназията. 
Тържеството започна в 10:00 часа с тържествен водосвет, отслужен от игумена на Етрополския манастир отец Емил. След издигане на националния флаг, беше изнесено и знамето на училището.
С кратко, съдържателно и изпълнено с много обич и пожелания към първокласниците, дванадесетокласниците и останалите ученици от училището, и към техните родители  се обърна директорката Мила Манчева. Изказа и своята благодарност към родителите за доверие им към колектива на училището да се грижат и да обучават техните деца. Своите пожелания за успехи през новата година отправиха още Марин Маринов и Росица Христова.
Тя получи от заместник-кмета Росица Христова поздравителния адрес от Общината и обяви, че е има поздравителен адрес от Милена Дамянова - председател на комисията по образование и наука към Народното събрание. 
По традиция имаше и кратка ученическа програма.
Още на пръв поглед направи впечатление, че учениците от първи и пети клас бяха с новите „униформи” на училището, като тенденцията е те да се въведат за цялото училище: оранжеви блузи с емблемата на СУ „Христо Ясенов”. 
Накрая, след първия училищен звънец, последва и прекрасния ритуал, при който завършващите хванаха за ръка първокласниците и ги въведоха за първи път в класната стая през символичния макет на разтворената книга на знанието.