В центъра на Ботевград днес се проведе празник за отговорни стопани на домашни любимци. Проявата бе организирана от Община Ботевград и Сдружение „На Ти с Природата”.  Програмата включваше различни забавни игри и състезания. В надпреварата за най-послушно и забавно куче взеха участие пет домашни любимци. Безспорен победител в състезанието стана сетерът Рей. Присъдена бе още една първа награда на куче порода чихуахуа, На второ място бяха класирани дакел и куче с неопределена порода на име Чарли. Поощрителната награда отиде при двумесечния доберман. 


Всички участници получиха награди, осигурени от фирма за висококачествени храни и аксесоари за кучета. Наградите бяха връчени от Габриела Пападопова - председател на Сдружение "На Ти с Природата".  


В рамките на днешния празник се проведе и конкурс за детска рисунка на тема, свързана с домашните любимци. Жури отреди първите три места да заемат съответно Никола, Деси и Йоанка. Награди имаше и за другите малчугани, които взеха участие в конкурса. 


Програмата продължи с изпълнения на талантливата Станислава Димитрова от село Врачеш, театър за деца, който представи забавната история на животните от селскостопанския двор. Голям интерес предизвикаха демонстрациите на софийската школа „Послушен”, която предлага обучение на кучета и учи стопаните им как да подхождат към тях.


За доброто настроение на празника се погрижиха водещите Елена Василева и Мирослав Йорданов. 


По време на събитието се извършваше безплатно чипиране на кучета - задължителна процедура за всички кучета и котки, отглеждани като домашни любимци. Манипулациите бяха извършени от д-р Андонова от София. Чипирането е част от цялостна програма за идентификация на животните, напомни тя. В рамките на днешния празник бяха поставени микрочипове на седем домашни любимци. 


Целта на днешната проява, организирана от Община Ботевград и Сдружение „На Ти с природата”, бе да популяризира  програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на общината. Програмата е изготвена от общинската администрация и Сдружение "На Ти с Природата" и е одобрена от Общински съвет – Ботевград.