Средната възраст на лекарите  в МБАЛ Ботевград е 59 години. На всички останали, работещи в местната болница  – медицински сестри, обслужващ персонал и администрация, е 53 години. В един от отделенията средната възраст на двамата лекари надвишава 70 години. Тези данни бяха изнесени от кмета Иван Гавалюгов  на днешната среща на общински съветници с д-р Иван Бичовски, който ще бъде предложен на сесията на ОбС на 29 септември за ВрИД управител на МБАЛ Ботевград  до провеждането на конкурс за длъжността. В началото на срещата кметът подчерта, че кадровият проблем в болницата се задълбочава, което, от своя страна, рефлектира върху финансовото състояние на лечебното заведение. 


„Бих желал да опитаме, всъщност длъжни сме да опитаме да направим необходимото за това посоката на развитие на болницата да стане възходяща, а не низходяща, както е в момента. А посоката се обуславя от редица субективни и обективни  фактори. Не претендирам, че съм толкова вещ в сферата на здравеопазването, но успях все пак да натрупам някаква обща, считам и доста важна информация, което ми даде увереност в това мое намерение и решение, което ще бъде подложено на гласуване в Общинския съвет на 29 септември. Мисля в детайли да не се спирам на констатациите на одитния доклад от проверката в болницата, извършена от звено „Вътрешен одит” при общината. Има констатирани редица нарушения. За някои може да са съществени, за други не чак толкова. Бройката е съществена като количество. Съответните органи, специализирани в разследване на подобни случаи, могат да ги категоризират като сериозни или не толкова сериозни”, каза в началото на срещата Иван Гавалюгов. Той съобщи на присъстващите съветници – петима от МК „Гражданско движение за Ботевградски обществен просперитет”,  двама от ГЕРБ и един от БСП, че организира днешната среща с д-р Бичовски, тъй като той няма да може да присъства на редовното заседание на ОбС поради неотложен служебен ангажимент. 


Активно участие в срещата-разговор взе д-р Иван Багелейски. В момента урологът замества управителя на болницата – д-р Филев, който е в отпуск.  По темата за кадровия проблем д-р Багелейски каза, че той съществува във всяко едно лечебно заведение на територията на страната, тъй като младите лекари търсят реализация в чужбина или в частни и по-големи болници в страната за по-високо възнаграждение. Според него решението на кадровия проблем може да стане чрез обединяване на малките болници. По думи на д-р Бегелейски такова обединение може да бъде постигнато между ботевградската болница и тази в Етрополе.


Също по думи на д-р Багелейски  тенденцията по-малките общински болници да бъдат ликвидирани съществува и сега. 


Урологът изрази мнение, че преди да се пристъпи към смяна на управлението на болницата, общината би трябвало да поиска информация от Здравната каса за това как работи МБАЛ Ботевград, какви медицински услуги предлага, как се справя и има ли оплаквания от пациенти. Той предложи още да се сравни сегашното състояние на болницата с минали периоди, както и да се направи сравнителен анализ на нивото на ботевградската болница с нивата на други общински болници в Софийска област.


Д-р Багелейски не коментира нарушенията, отразени в одитния доклад. По време на срещата той съобщи, че в болницата е инициирана подписка в подкрепа на сегашния управител д-р Филип Филев. 


По време на срещата не постъпиха съществени въпроси към д-р Иван Бичовски. По-скоро колегата му д-р Багелейски го запозна обстойно с проблемите на местното лечебно заведение.