Меtallica е група, която не се нуждае от представяне. Американските траш-легенди са причината много хора да харесат твърдата музика, да изградят музикалните си вкусове и да я превърнат в начин на живот.

Без съмнение Меtallica са една от най-почитаните метъл групи в България и хиляди фенове на твърдата, могъща и красива музика очакваха с надежда мига, в който техните музикални учители ще свирят отново пред българска публика след цели 9 години.

Снощи Джеймс Хетфийлд (вокал и ритъм-китара), Ларс Улрих (ударни), Кърк Хамет (китара) и Робърт Трухильо (бас) зарадваха поне 50 000 души на националния стадион "Васил Левски" в София. Подгряващи групи бяха Sword и Down и немалко публика беше дошли на концерта именно заради тях.

Събитието започна както винаги със запис на композицията на Енио Мориконе The Ecstasy of Gold от уестърна "Добрият, лошият и грозният". Феновете чуха безкомпромисно твърди и запомнящи се изпълнения на Creeping Death, Sanitarium, Master of Puppets, One, Sad but True и Seek and Destroy, както и мечтаните от много почитатели изпълнения на по-мелодичните Fade to Black и Nothing Else Matters.

Въпреки че музикантите свириха около два часа, през които над стадиона се изсипа и лек дъжд, публиката очевидно искаше още. Музикантите обещаха, че ще се върнат в България догодина, за да представят новия си албум. Преди да напуснат сцената, те развяха българското знаме и получиха бурни овации от възторжената публика.

След концерта центърът на столицата беше "наводнен" от фенове с фланелки в преобладаващо черен цвят, които дълго време не можеха (а вероятно и не искаха) да се отърсят от усещането за сбъдната съкровена мечта