В изпълнение на една от приоритетните си задачи, а именно ограничаване на случаите на телефонни измами спрямо възрастни и самотно живеещи хора, в началото на годината ОДМВР- София чрез своите 12 районни управления стартира широкообхватна превантивна кампания, подкрепена от всички общини на територията на областта. Чрез плакати и информационни брошури, разпространени сред населението на обслужваната територия за пореден път бе заострено вниманието на гражданите за риска да бъдат измамени по телефона. В тази посока изключително важен принос имат и периодичните публикации във всички регионалните печатни и електронни медии, които активно подкрепят инициативата и чрез своите платформи популяризират най- честите сценарии, използвани от телефонните измамници. Превантивни материали по темата се публикуват регулярно и от официалните общински издания.


Паралелно с това началниците на районни управления, полицейските и младши полицейските инспектори използват всяка своя среща с жителите на малките и отдалечени населени места, за да им разяснят механизма на телефонните измами, като им дадат конкретни препоръки за действие при получаването на телефонно обаждане с искане на  пари. Работни срещи по темата са проведени и с кметовете и кметските наместници по места, които в ежедневния си контакт с хората също заострят вниманието най- вече на възрастните хора- едни от най- уязвимите потърпевши на този род престъпления. Проведени са срещи с управителите на банковите клонове, на които е уточнен начинът на съдействие с цел пресичане на телефонните измами. На банковите служители са дадени точи указания за действия в случаите, когато възрастни хора решават внезапно да изтеглят голяма сума пари от личните си спестявания. Идентични срещи са проведени и с управителите на търговки обекти, продаващи предплатени карти на мобилни оператори.


Предприетите активни съвместни превантивни мерки постепенно оказват своя положителен ефект. Като пример за това са все по- често регистрираните случаи на неуспешни опити за телефонни измами. 


Усилията на полицията, местната власт и обществеността за ефективно противодействие на този род престъпления продължават. 


ОДМВР- София изказва специална благодарност към медийните си партньори за активната подкрепа и ползотворно сътрудничество!


ОДМВР- София отново апелира горещо към гражданите да бъдат бдителни и в никакъв случай да не предприемат даване на пари, поискани по телефона.


Основните схеми за осъществяване на измамата са чрез искане на пари за: 


• спешна операция или лечение на близък; 


• заплащане на капарирани климатици/ радиатори; 


• освобождаване на чуждестранна пратка/ колет/ на митницата;  


• внасяне на пари за гаранция на близък, причинил катастрофа с убит; 


• зареждане на ваучери на мобилни оператори и продиктуване на техните номера; 


• оказване на съдействие на полицията за задържането на извършители на престъпления. 


Последният регистриран случай е от 30 септември, когато 76- годишна жена от Самоков е била измамена от непознат, представил се за служител на полицията с фамилия "Димитров". След няколко разговора с него потърпевшата е предала на непознат, дошъл пред дома й, сумата от 1000 лева, поставени в пазарска чанта.


При получаването на подобно обаждане, свързано с изискването за СПЕШНО предаване на пари или при възникването на най- малки съмнения запазете  хладнокръвие, незабавно потърсете контакт с Вашите близки, сигнализирайте на тел. 112 или в най- близкото управление на МВР, потърсете съдействие от кмета на населеното място или се обадете на Вашия полицейски инспектор!