Повече от месец в ЖК “Васил Левски” се извършва подмяна на електромерите. Някои от граждани обаче смятат, че от Енергото е трябвало да уведомят предварително за тези действия. Хората открито недоволстват и дори често вдигат скандали на служителите в Енергото. Подмяната на електромерите без предупреждение стана повод за поредната разпра в четвъртък между абонат и служители на Енергото.

“Редно е подмяната на електромерите да се извършва пред абонатите. Плащаме достатъчно високи сметки за ток и затова настояваме да знаем какво се случва. От Енергото трябваше да изпратят поне уведомителни писма, в които да бъде посечена датата, на която ще извършат подмяната. А ние дори не знаем, че са предприети подобни действия” – каза един от недоволните граждани пред наш репортер.

Трябва ли абонатите да бъдат предварително уведомени за подмяната на електромерите? Отговор на този въпрос потърсихме от Светлин Маринчев, които е натоварен с изпълнението на конкретната задача. Той отговори така: “Нямаме такава възможност. За всеки подменен електромер техниците съставят констативен протокол. В него се вписват показанията на стария електромер при свалянето му, както и данните на новия, който се настройва от 2 киловата. Гражданите, които са в дома си по време на подмяната, получават копие от протокола. Ако не са, нашите техници оставят протокола на техни съседи. Другият вариант е гражданите да си потърсят протоколите в Енергото. Ако се съмняват в достоверността на вписаните показания, можем да им предоставим старите електромери, за да си ги сверят.”