Номинираният от АБВ като кандидат за президент Ивайло Калфин се срещна в 14:00 часа днес със жителите на Етрополе, като с него беше и Марияна Тодорова - народен представител от АБВ. Срещата предизвика интерес и малкият салон на читалището  беше препълнен с хора. Гостът беше представен от кмета на Община Етрополе Димитър Димитров.
Оказа се, че тази му е първата предизборна среща със започване на предизборната надпревара.
 
Кратки биографични данни за Имвайло Калфин:
Ивайло Калфин  е роден в София на 30 май 1964 г. Завършва Френската гимназия, а по-късно и ВИИ "Карл Маркс" (сега УНСС), от където взима първата си магистърска степен по "Международни икономически отношения". 10 години по-късно се дипломира в университета в Лофбъро, Великобритания, като магистър по международно банкиране. Женен е, има една дъщеря.
Ивайло Калфин е член на Европейския парламент от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите. 
Работи в седем парламентарни комисии и делегации. Като икономист по образование, основният му интерес е насочен към Комисията по бюджети, на която е заместник-председател. Пълноправен член е на извънредната Комисия по финансовата, икономическата и социалната криза, както и на новосформираната Специална комисия по политическите предизвикателства и бюджетните средства за устойчив Европейски съюз след 2013 г., която ще изготви позицията на парламента по приоритетите на следващата бюджетна рамка на ЕС.
Преди избирането му за евродепутат е вицепремиер и министър на външните работи на Република България в правителството на Сергей Станишев (2005-2009 г).
Избиран е три пъти за народен представител в 37- то, 38- то и 40- то Народното събрание. Там е работил в комисиите по бюджет и финанси, както и по външна политика (1995-1997 г., 2000-2001 г. и 2005 г.). 
Номиниран е за президент заедно с проф. Любомир Халачев.


След представянето му, Калфин направи пространно изложение за работата на президентската интитуция и на президента във външната и вътрешна политика на страната. Затова как може да се напълнят със съдържание малкото пълномощия, дадени от Конституцията.
Според него президентската институция трябва да бъде активна и работеща за подобряване жизнения стандарт на населението. Основното е да се генерират идеи, да се посочват проблемите и начините за решаването им.  
Трябва да формулират важните теми за страната от икономическо и социално естество. Да се извеждат наболелите проблеми и конкретни предложиния за разрешаването им.
Президентът не трябва да е в конфликт с държавните институции, не трябва да воюва с тях, а да има диалог. Поставените преоритетни теми да се осъществяват реално, да има смелост да ги поддържа.
Правилното е да се формулират краткосрочни теми за реализиране.
По отношение на външната политика е важно да си изясним къде е мястото на страната ни в геополитическото пространство. Нужна ни е повече стабилност и сигурност.
Във вътрешен план е сериозен въпроса със социалната ни политика. Социалната ни система не е добра, не е справедлива и правителството не я променя. Има няколко проблема: доходите са страшно ниски, в страната ни не се осъществява пълен цикъл на производство с готов продукт, който да носи добавена стойност и да реализира печелба. Каза още, че трябва да се обърне внимание на професионалната ангажираност на младите хора и на хората в активна трудова възраст.
В образованието има голям брой отпаднали от обучение деца. Децата от ромски произход да се ограмотяват, да им бъде изяснена ползата от това да си грамотен.
Освен това има 5 500 млади майки под 18 години. Деца с деца на ръце.
Що се касае до възрастните хора, би трябвало да се разкриват повече домове за стари хора за такива, на които семейната среда не може да им осигури нормални условия за живот, лечение и грижи.


А това са част от поставените му въпроси:
 
- Ще има ли увеличение на пенсиите?
- Има ли опасност да не се вземе размера на максималната пенсия и тя да бъде ограничавана? До кога ще се задържа изплащането на тавана на пенсиите?
- Какво може да направи президентът за жените, подложени на домашно насилие?
- Какво ще кажете за отправеното предупреждение от Бойко Борисов за развоя на тези избори?
- Какво е вашето мнение за противопоставянето на кандидатурите на Ирина Бокова и Кристалина Георгиева?
- Защо не се догорихте с БСП?
На всички въпроси беше отговорено изчерпателно.
Вече писахме, че след въпросите си, бившият директор на Етрополското основно училище „Христо Ботев” Светолав Иванов предложи двамата с Калфин да си разменят за един месец пенсията срещу неговата заплата.
„Офертата” беше приета, но след изборите, защото от месец май кадндидат за президент е без работа.