УЧЕНИЧКАТА ОТ ЕТРОПОЛЕ МАРИЯ БОРИСОВА КУМАНОВА С ПЪРВА НАГРАДА В МЕЖДУНАРОДЕН УЧЕНИЧЕСКИ КОНКУРС „ЗАЕДНО В ХХІ ВЕК”


С това подзаглавие в материала от 14 юни т.г. МЕЖДУНАРОДЕН УЧЕНИЧЕСКИ КОНКУРС „ЗАЕДНО В ХХІ ВЕК” съобщихме, че ученичката от VІ-а клас в ОУ „Христо Ботев” – Етрополе Мария Борисова Куманова спечели първото място.
Тя е участвала в кокнурса с есето „Историята на една пушка”, което е разработила по истинскси случай, под ръководството на старши-учителя по история Марин Христов Кубетски.
При награждаването, което стана в петък, на 17 юни т.г., в Руския културно-информационен център – София, победителите научиха че са наградени с едноседмична почивка в Москва.
Днес качваме информацията за това посещение от ръководителката на групата български деца Здравка Радева.
Материала препечатваме от вестник „Жарава”, а снимките са от награждаването на нашата победителка.


Ето какво разказва ръководителката:
От 2 до 7 септември 2016 г. лауреатите на Международния конкурс „Заедно в XXI век“, организиран от Фондация „Устойчиво развитие за България“, посетиха столицата на Руската федерация.
Москва грабна сърцата на учениците със своите културни паметници, красота и
богата история.
Престижният международен конкурс „Заедно в XXI век“ има своите традиции и в него участват все повече ученици от България, Русия, Казахстан, Украйна, Молдова, Сърбия. Разделен в няколко области и тематични ядра, конкурсът създава възможности пред младите хора да развият творческите си заложби, проучвайки своята родова памет и историята на своя край, неразривно свързани с Русия.
Прекрасните условия и наситената с интересни посещения програма, превърнаха екскурзията в незабравим спомен.
Още при пристигането си в Международния младежки център учениците бяха посрещнати от Анатолий Потапов, Председател на Съюза на приятелите на България в Русия, който пожела запомнящо се пребиваване в Москва с организираните от него срещи - с ветеран от Великата отечествена война, и посещение в едно от най-големите и интересни училища в Москва - школа № 109.
Голямо признание за авторитета на Фондация „Устойчиво развитие за България“ и за нейния Председател г-жа Станка Шопова, бе поканата за среща с групата, лауреати на конкурса, от страна на Посолството на Република България в Москва.
Учениците и ръководителят на групата Здравка Радева, главен учител по български език и литература във Второ СУ „Професор Никола Маринов“ гр. Търговище, бяха приети лично от Посланика на България в Русия г-н Бойко Коцев и от български дипломати. Учениците споделиха пред Посланика колко скъпа е за българските деца Русия и колко неразривни са връзките между нашите народи. Всеки от участниците има своята скъпа за родовата си памет история, мотивирала го за участие в престижния международен конкурс. Срещата премина сърдечно и непринудено, с подчертан интерес от страна на българските дипломати.
Срещата на децата с вицеадмирал Кир Лемзенко се състоя в музея на Великата отечествена война, където те съпреживяха трагичните, но и героични събития от победния ход на войната. Разказите на ветерана от Великата отечествената война изпълниха със сълзи от вълнение очите на младите хора.
Нови впечатления за визията на „училището на бъдещето“ учениците от България придобиха при посещението си в огромното училище N0 109, в което се обучават повече от 5000 ученици. Групата бе посрещната от директора Евгений Ямбург и от представители на Ученическия парламент. Нови приятелства, разширени хоризонти на контактите между младежите от България и Русия.
Изненадите и богатите впечатления ставаха все повече с всеки изминал ден - посещение на Музея на космонавтиката, на красивия и величествен Кремъл, разходката по Червения площад. Богатството и неповторимият чар на Третяковската галерия въздействаха особено силно на младите хора. Ненадминатият по обаяние Дворец на Екатерина ІІ, богатите с разноцветни багри на цветя и есенни листа гори, зелените морави и сините езера пренесоха младите хора в една велика отминала епоха и ги провокираха да четат и научат повече за историята на Москва.
Разходката из Московското метро, екскурзията по река Москва, запознаването с уникалната архитектура на Большой театър, Девичий манастир, храма на Христос Спасител, красивите паркове за отдих в столицата на Русия направиха посещението в Москва неповторимо за групата - лауреати на Международния конкурс „Заедно в XXI век“.
Конкурсът „Заедно в XXI век“, е уникален по своя замисъл и възможностите, които създава за разширяване на сътрудничеството между България и Русия, между децата от много братски народи.
Давайки възможност на българските деца - лауреати да посетят Москва, а на чуждестранните призьори да летуват в прекрасната база на СОК „Камчия“ в България, Фондация „Устойчиво развитие за България“ изпраща посланията си за обич, приятелство и доброта на крилете на „белия гълъб на мирното детство“.


ЗДРАВКА РАДЕВА - ръководител на групата