Срещата на кмета Иван Гавалюгов с жители на Врачеш се проведе вчера в пенсионерския клуб на селото. На нея присъстваха още зам.-кметът Цветелин Цветков, управителят на ВиК Бебреш Цветозар Гаврилов и кметът на населеното място Марин Бончовски. 


Целта на срещата бе общинският кмет да запознае хората с предприетите действия от страна на общината за решаване на основните проблеми на селото, както и да чуе, и отговори на техните въпроси.


Лошото състояние на детската градина бе първият поставен проблем от жителите на Врачеш. В отговор кметът обясни, че сградата на детското заведение е обследвана за енергийна ефективност и тече процедура по проектиране, което е възложено на проектант. С проекта общината ще кандидатства пред Националния доверителен екофонд за финансиране. 


Междувременно, съгласно решение на Общинският съвет, общината отпусна 70 000 лева, които бяха разпределени на детските градини. От тези средства ОДЗ “Детелина“ е получила 5000 лева, които са използвани по преценка на нейното ръководство – за подмяна на пода. Кметът Гавалюгов уведоми заинтересованите лица, че на детските градини в селата ще бъде предоставено оборудването и обзавеждането от Дома за деца в Гурково, който бе закри. Преди дни е приключила инвентаризацията в бившето социално заведение. По думи на кмета обзавеждането и оборудването на дома са в много добро състояние. 


Водоснабдяването бе темата, която, може да се каже, разпали страстите по време на срещата. Хората се оплакаха от лошото качество на водата, а въпросът работи ли пречиствателната станция в селото, предизвика спор. Според жители на селото тя не работи от години. По думи на управителя на общинска фирма ВиК съоръжението функционира, но през него минава водата само от единия водоизточник, която не е достатъчна за нуждите на цялото село. 


Както в Трудовец, така и във Врачеш кметът Иван Гавалюгов обясни, че двете села не попадат в обхвата на ОП “Околна среда“  и на Програмата  за развитие на селските райони, по които се финансира подмяната на водопровод. Причината е, че двете населени места не отговорят на изискванията да имат необходимия брой жители. Общината обаче ще търси други възможности за финансиране. За целта се изготвят технически проекти за цялостна подмяна на водопровода във Врачеш и Трудовец.  Проектите ще бъдат готови до края на тази годината. 


Приключи подмяната на 900 метра водопровод по ул. “Трети март“. Това стана с целеви средства, предоставени от държавата за капиталови разходи. Предстои подмяната на още сто метра водопровод, за да се свърже подменената част с напорния водопровод. Това е стъпка в посока поетапна подмяна на водопровода във Врачеш, подчерта Иван Гавалюгов. 


Сред проблемите, дискутирани по време на срещата, бяха лошото състояние на част от уличната мрежа и липсата на тротоари на места. Като конкретни примери бяха посочени улиците “Дунав“ и “Шипка“. На втората улица има шахта, от която при проливни дъждове излизат фекалии, сподели жител на селото. 


“Основният проблем е плитката канализация и малкия диаметър на тръбите. Канализацията, изградена в селата през последните две години, въобще не е на необходимата дълбочина“, отговори зам.-кмета Цветелин Цветков. 


От изказването на кмета Иван Гавалюгов стана ясно, че ул. “Шипка“ и още две улици във Врачеш са включени в проект за ремонт и рехабилитация на улици в населените места, който вече е внесен за оценка. При определяне на улиците общината се е съобразила с изискването те да завършват на общински или републикански път.  Главният път на селото – от входа до обръщалото на автобуса, е включен в друг проект - за ремонт и рехабилитация на пътища. Той също е внесен за одобрение. С двете разработки общината кандидатства за финансиране по Програмата за развитие на селските райони. 


Оказа се, че електроснабдяването също е сред наболелите проблеми в селото. Жителка на Врачеш сподели, че само през този месец токът е спирал над 20 пъти. Тя сподели още, че не веднъж е подавала жалби до електрическата компания и до комисията за защита на потребителите, но без резултат. Във връзка с това оплакване кметът Марин Бончовски съобщи, че е имал среща с представител на областното ръководство на ЧЕЗ. Той посочил като причина автоматичното включване и изключване на предпазителя и е поел ангажимент до три седмици проблемът да бъде решен.


Иван Гавалюгов се ангажира през следващата седмица да организира среща на кметовете на селата с представители на ЧЕЗ.