Следим почти ежедневно състоянието на язовир „Бебреш“. Преди два дни нивото на водата беше 16,70 метра под кота преливник. В момента в язовира има над 2 000 000 кубически метра вода от полезния му обем. Това количество би стигнало за водоснабдяване на община Ботевград за близо 2 месеца. Тези изчисления са направени при положение, че в язовира няма никакво постъпление на вода през този период, което на практика няма как да стане. Разбира се, не сме напълно спокойни от моментното състояние на язовира. Видя се, че дългосрочното безводие в цялата страна доведе до въвеждане на воден режим в различни градове – Перник, застрашени са Ловеч, Тетевен и други. Това каза по време на днешния брифинг с медиите кметът Иван Гавалюгов. Според него основната причина за създалата се ситуация, след сушата, е остарялата и амортизирана ВиК инфраструктура в населените места.


„След направените анализи в Перник стана ясно, че загубите на вода в тяхната мрежа възлизат на 70%. В Ботевград те не са по-малки“ – посочи градоначалникът. 


Иван Гавалюгов се надява, че този сериозен проблем ще накара управляващите, от които зависи разпределението на държавните средства, да помислят и за населените места, където има дългогодишни проблеми с водоснабдителната мрежа, а Ботевград е един от тези градове.  


„Мисля, че е време да престанем да се молим като просяци, и то за „жълти стотинки“ за подобряване на инфраструктурата на Ботевград и селата. Има политически момент, категорично, да не се отпускат пари за подмяна на амортизираните съоръжения в общината. Само че хората не са сини, зелени и червени, те са граждани на България и заслужават да получават качествени ВиК услуги. Дано „червената лампичка“ светне вече на високо ниво и да престанем с тези евтини номера, като разпределението на средства в общините, където на власт са представители на управляващите партии и коалиции. За съжаление това е порочна практика, изградена през годините назад и практикувана от всички управляващи“, заяви още градоначалникът. 


„Надявам се да не се стига до момент, до който и ние трябва да преминем на воден режим, защото тогава съвсем оправдано недоволството на гражданите да се изрази в едни масови протести. Тогава ще е късно да връщаме лентата назад и да търсим причините“, допълни Иван Гавалюгов.