Общи три часа и половина продължи редовната сесия на Общинския съвет в Етрополе, като половината от времето беше за разглеждане информацията за оценка на екологичните проблеми на общината.
Подробни данни от направени замервания на водите на р.Малки Искър над рудник „Елаците” и след него показват, че водите след рудника попадат в категорията на т.н. екологично поразен участък...
По предложение на групата съветници от „Средна европейска класа” се прие решение за изграждане на разширена комисия с участие на заместник-кмет с ресор и по екологията, длъжностни лица от общинска администрация, които имат пряко служебно отношение към тези въпроси, четирима общински съветника, представител от Държавно лесничейство в Етрополе и от рудник „Елаците”, които да направят и да правят системни проучвания на замърсяванията на водите на р.Малки Искър, както и такива върху предприятията в общината, които имат с производството си определено въздействие върху състоянието на околната среда. Комисията трябва да прави анализи и относно въздействието на околната среда върху здравето на гражданите.
Тази комисия трябва да има възпиращ ефект върху екологичното замърсяване на водите, въздуха и околната среда в Общината.
По отношение на другия замърсител на водите и въздуха - фирма „Евроледър” констатацията е, че въпреки санкциите, които плаща, фирмата не прави нищо за ликвидиране на замърсяването на р.Малки Искър и на въздуха по поречието на реката.
Становището на съветниците е да се закрие това предприятие , ако продължава да не работи за преодоляване на екологичните проблеми.   Констатациите за асфалтна база са по-меки, защото тя е и извън населените места на общината и запрашването на въздуха е минимално.
Констатациите по отношение радиационния фон в града и Общината са, че няма завишаване и ако има на определение моменти такова, то е в допустимите норми и не е опасно за населението.            
Поради изтичане на договорите на ръководителите на „МИР-И” ЕООД и на „Медицински център – Етрополе” ЕООД и след анализите, които съветниците приеха, се реши за двата ръководни поста до 4 месеца кметът да насрочи провеждането на конкурси.                               Бяха предложени и утвърдени финансовите средства, с които да се стимулира раждаемостта в Общината.
На сесията беше предложена и информация относно изпълнението на Общинската програма за защита на детето за 2007 година и беше приета такава за 2008 година.
Изработи се и становището една и съща фирма да поеме чистотата на общината и снегопочистването през зимата. Така ще се осъществява по-добър контрол и правилно изразходване на предвидените средства.
С решаването на сложен казус с имуществото на някогашните пионерски лагери в селата М.Искър, Лъга и Брусен беше натоварен кметът инж.Богомил Георгиев.
С подробностите по всичките тези и други въпроси, които бяха обект на изминалата сесия ще уведомим допълнително читателите на сайта.