На свое заседание днес Общинската избирателна комисия взе решение Цонка Доказа да влезе в ОбС. Тя ще заеме мястото на Стоян Иванов, който бе избран за общински съветник от листата на ОББО, впоследствие стана независим, а след това напусна Общинския съвет. Общинската избирателна комисия уважи заявлението на Стоян Йорданов Иванов и прекрати правомощията му като общински съветник в Общински съвет Ботевград, мандат 2015 – 2019 год. По другия въпрос обаче – дали мястото на Иванов в местния парламент да остане празно, или да бъде заето от следващия в листата на ОББО, имаше дебат. След дълъг спор, задълбочено тълкуване на законовите разпоредби и след изразено всеобщо мнение, че в тях са налице непълноти и неясноти, постъпиха две предложения. Първото бе на председателя на комисията адв.Мария Колева. Тя предложи мястото да остане незаето до края на пълномощията на Общинския съвет, като се мотивира, че преди да подаде заявление за напускане на ОбС, Стоян Иванов се е обявил за независим съветник. Второто бе направено от адв. Георги Убенов, който предложи на мястото на Стоян Иванов да влезе следващия в листата на ОББО. С 8 гласа "за" и 2 „против” бе прието предложението на председателя на Общинската избирателна комисия. 


Цонка Докова и местна коалиция ОББО обжалваха решението на ОИК пред съда. Правораздавателният орган се произнесе в тяхна полза. Последва жалба на Общинската избирателна комисия срещу решението на Административен съд – София област. 


"Прието е, че прекратяването на участието на Стоян Иванов в групата на общинските съветници на МК ОББО не означава, че същият с "избран като независим кандидат", а че считано от 19.05.2016 г. е станал независим кандидат и не е част от нито една от групите в ОБС - Ботевград. В случая намира приложение хипотезата на чл.458, ал.1 от ИК, съгласно която когато пълномощията на общински съветник са предсрочно прекратени, ОИК обявява за съветник следващия в съответната листа кандидат в случая Цонка Докова, а не както с приела ОИК, че е налице хипотезата на чл.458, ал.ч от Избирателния кодекс, предвиждаща че "При предсрочно прекратяване на пълномощията на общински съветник, избран като независим кандидат, мястото му остава незает до края на пълномощията на общинския съвет" - се казва в решението на съда. 


Цонка Докова ще положи клетва утре - 27 октомври, в село Литаково, където ще се проведе редовното заседание на ОбС.