Мистериозна тръба, която източва яз. Бебреш и захранва голям хотелски и голф комплекс в Правец, вероятно е сред причините за безводието в Ботевград и съседните села, твърдят местните хора. В отговор на техните опасения, шефът на ВиК дружеството Цветозар Гаврилов заяви, че търсят тази тръба, но не могат да я намерят и, ако тя съществува, не е собственост на ВиК, а на Напоителни системи. Местните хора обаче твърдят, че знаят точно къде се намира въпросната тръба.


Община Ботевград е пред водна криза поради пресушаването на яз. Бебреш. Кой е виновен, се питат няколко хиляди души, които вече са на режим. Най-потърпевши са в село Трудовец. В някои от къщите там вода няма от 10 дни.


Кризата усетили почти всички живеещи по високите етажи на жилищните блокове в Ботевград.


Без вода са във вилните зони на няколко села, където постоянно живеят хора, както и цял Трудовец, с 3500 жители.


От Напоителни системи, които са собственик на язовир Бебреш, си обясняват изпразването му със сушата.


Консумацията и малкият приток на вода в язовира е довело до рязко падане на водата, обяснява Гачо Гачев, управител на Напоителни системи – Ботевград.


Сред основните причини за пресушаването на язовира е безхаберието на всички нива по отношение на поддържането на ВиК инфрактруктурата на територията на общината, заяви кметът на Ботевград Иван Гавалюгов.


По думите му това със сигурност не е най-сушавата година и със сигурност многобройните аварии на Напоителни системи ги е имало и преди години.


„Новото обстоятелство, което се появи, това е наличието на един ВЕЦ, който работи на пълни обороти от една година и този ВЕЦ, черпейки огромни количества от този язовир, допринася за неговото  по-бързо изпразване. Друг е въпросът кой е разчел водните обеми и дал разрешение за ползване на вода на този ВЕЦ и до каква степен.


Въпросът е дали този ВЕЦ работи и след официалното издаване на забрана за водоползване с оглед на намалелия обем на водата в яз. Бебреш  и отговорът тр. Да дадат от Напоителни системи, тъй като те предоставят услуга на този ВЕЦ, т.е. предоставят вода. Със сигурност това е една от основните причини, но не трябва да търсим само това като причина.


Основната причина може би причина, която доведе до това състояние, е безхаберието на всички нива през годините по отношение на поддържането на ВиК инфрактруктурата на територията на общината. Тук включвам разбира се Напоителни системи и общинското ВиК дружество.


За тази опасност бяхме известени преди около 20 дни неофициално и преди около 10 дни с официално писмо, че е достигнат така наречения мъртъв обем и на практика вода от язовира се черпи само толкова, колкото влиза в него, а това е изключително малко количество”.


Кметът каза, че последните дни е видял аварии в мрежите на Напоителни системи и изтичаща вода, която би стигнала за задоволяване на нуждите на голямо село като село Трудовец. Авариите са били прикрити като са затиснати с камъни, за да не се вижда водният стълб, който по думите му ще е няколко десетки метра, ако не е затисната аварията с камъни, а водата изтичаше из полето.