Днес, 18.11-2016 г., беше представена книжка 11 от литературната поредица „Омайничета” с последни творби на членове на литературния кръжок „Христо Ясенов” към НЧ „Тодор Пеев-1871” с ръководител Евгения Христова.
Книжката е съвместно издание на НЧ „Тодор Пеев-1871” и литературния кръжок „Христо Ясенов”. Редактор е Евгения Христова, а предпечатната подготовка и оформлението са поверени на фирма „Калисто-М”. Печатът е на „Ти Ди Джи”. Заглавната страница е със свеж, усмихнат дизайн с няколко символа - засмяното слънчице, три цветчета „Омайниче” и средството за писане, характерни за авторското начало на младите автори.
В сборника са представени 46 творби на 14 автора, разделени условно на две групи – досегашни членове и „зайчетата” от тази година. Най-младият от тях е Тереза Георгиева Георгиева – на 9 години, а най-големите са „ветераните” Ивета Иванова Василева, Радомир Тенев Тенев и Мая Иванова Маринова, които са студенти, но подържат връзката си с кръжока.
Дългогодишната ръководителка, с 15 години „стаж” като такава, Евгения Христова пое организацията на четенията. Всеки един от младите автори се представи на публиката и прочете свои произведения.
След представяне на „ветераните”, мястото им беше отстъпено и на „зайчетата”.
Интересна беше викторината с въпроси към публиката. Победителите получиха по една книжка от новото издание.
Всички участници в кръжока получиха и подарък от Общината, химикалки и работни тефтери, които им бяха връчени от главен инспектор ПКВ към Общината Росица Иванова.
Поздравления за дръзновението им да се захванат с трудното и свързано с много перипетии литературно творчество, младите автори получиха от председателя на Общинския съвет Марин Маринов, от директорката на СУ „Христо Ясенов” Мила Манчева и заместник-директорката Станка Димитрова.
Освен тях, тържественото представяне на новата поредица уважиха Общинският съветник и председател на Комисията по култура, просвета и вероизповедание към Общинския съвет Мария Драганска, Иван Хлебаров – представител на „Елаците-мед”, любители на поезията и литературата, учители, библиотечни работници, съученици на младите автори и представители на местните медии.