По повод днешния празник Въведение Богородично – Ден на православната християнска младеж и семейство (21.11.2016 г.), хорът при църква "Успение на Пресвета Богородица" изнесе традиционния си концерт. Той се състоя снощи в храма, пред многобройна публика. За девети пореден път ботевградчани имаха възможност да се насладят на пекрасните гласове на местните хористи и техните изпълнения. Близо час в църквата звучаха църковно-славянски песнопения от репертоара на хора под диригенството на Милена Спасова.  


Радостен бе фактът, че сред публиката снощи имаше и много деца, някои от които за първи път чуваха църковна музика.


Според Светото писание на този ден тригодишната Мария е заведена от родителите си в Йерусалимския храм и е отдадена в служение на Бога. Затова денят става символ на въвеждането на младия човек в храма, в лоното на църквата и вярата, и на християнското семейство.


На Въведение Богородично се посещава църквата, пали се свещичка пред иконата на Света Богородица за здраве и благоденствие на семейството.


А по това какво е времето на днешния ден, народът гадае какво ще е то през цялата следваща година. Ако времето е топло и слънчево - зимата ще е люта, лятото ще е сухо, а плодородието - слабо. Ако вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото - дъждовно, а реколтата - богата.