По повод празника на Ботевград - 29 ноември /1877 год/ - Ден на освобождението на града от османско иго, колективът на Общинска читалищна библиотека „Иван Вазов“ представи своя компютърна разработка  - „Пътят на свободата“, пред ученици от 5, 6 и 7 клас на ППМГ "Акад. проф. д-р Асен Златаров" с класни ръководители съответно Яна Чакалска, Николай Пеев и Теменужка Христова. Проявата се състоя днес в детския отдел на библиотеката. 


Презентацията „Пътят към свободата” разказва за Апостола на българската свобода и създаването на мрежа от революционни комитети в страната, за обира на Орханийската хазна, Априлското въстание, за обявяването и хода на Руско-турската война, и разбира се, за освобождението на Орхание. 


Първи в изоставения от българи и турци полуразрушен град, влизат руските воини на ген. Елис. Това е  денят на неговото освобождение – 29 ноември 1877 г. Това е и денят, превърнал се в граница между мрака на робството и светлото бъдеще на един свободен български град.


На 8 декември ген. Гурко и щабът на Западния отряд се преместват от Етрополе в Орхание. Посрещнати са тържествено с хляб и сол. Въодушевление и открит възторг завладяват жителите на котловината. Генералът приветства събралото се мнозинство с думите: „Радвайте се, деца, на братска България! Днес вие сте свободни.“


Огромна е радостта и надеждата, обхванали в онези дни всяко кътче българска земя. Хиляди са ентусиазираните доброволци, записали имената си в героичното Българско опълчение, а над 150 от тези достойни български синове, са от Орханийския край.