Вчера около 16.10 часа 83-годишен жител на Ботевград алармирал в полицията, че по-рано през деня е станал жертва на телефонна измама. Той разказал, че около обяд на домашния му телефон позвънил непознат мъж, който се представил за служител на полицията. Под предлог, че е необходимо да съдейства за залавянето на телефонни измамници, мнимият полицай инструктирал възрастния човек да приготви всичките си налични парични средства, които да остави пред входната врата на адреса си. Непосредствено след това последвало второ телефонно обаждане от непознат, който поискал от пенсионера сумата от 200 000 евро за операция на негов близък. Без да подложи на съмнение чутото по телефона, мъжът доверчиво приготвил всичките си налични спестявания в размер на 3200 лева и „послушно“ ги оставил до входната врата на имота си. Няколко часа по-късно, осъзнавайки, че е бил измамен, той подал сигнал в районното управление. По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 209, ал.1 от НК. Разследването продължава под наблюдението на районната прокуратура.


ОДМВР - София отново призовава гражданите да не се поддават на провокации за предоставяне на парични средства във връзка с провеждаща се полицейска операция за залавяне на извършители на престъпления. 


Ако на телефона си получите обаждане от непознат, който твърди, че е полицейски служител и Ви помоли за съдействие във връзка със задържането на престъпна група, като за целта  трябва „само“ да предадете всичките си налични спестявания и златни накити, то спрямо Вас се извършва опит за измама! ПОЛИЦИЯТА НЕ ТЪРСИ СЪДЕЙСТВИЕ ОТ ГРАЖДАНИТЕ ПО ТОЗИ НАЧИН! 


При получаването на подобно обаждане запазете  хладнокръвие, незабавно потърсете контакт с Вашите близки, сигнализирайте на тел. 112 или в най- близкото управление на МВР!