С цел ограничаване на причините и условията за пътно–транспортни произшествия е засилен контролът и се налагат санкции за следните нарушения на ЗДвП: превишена скорост; неспазване на предимство на пешеходна пътека; преминаване на червен сигнал на светофара; управление на мотопеди и мотоциклети без правоспособност; употреба на предпазни колани и каски.
Зачестиха тежките пътно – транспортни произшествия с водачи и пътници на мотопеди и мотоциклети, които най-често са без предпазни каски. Много са пътните злополуки с тежки последици поради управление на мотопеди и мотоциклети от непълнолетни юноши, без необходимата квалификация. Ако вашият син или близък юноша кара мотопед или мотоциклет без да е правоспособен, той е в голям риск да пострада. Направете всичко възможно да прекратите това управление!

ВОДАЧИ, намалете скоростта и увеличете дистанцията!
Не забравяйте, че детето, което се намира в полезрението Ви на и край пътното платно, винаги представлява сериозна опасност и предпоставка за злополука. Детето не е "малък възрастен" и не можем да очакваме от него логично и адекватно поведение.
Бъдете особено внимателни в районите на училищата и детските площадки, градинките и парковете.
Преминавайте предпазливо покрай спирките на масовия градски транспорт! Те са места с концентрация на пътно-транспортни произшествия с пешеходци.
При приближаване на пешеходна пътека, намалете скоростта и спрете при необходимост!
Не образувайте задръствания поради нетърпение!

ПЕШЕХОДЦИ, НЕ ИЗБЪРЗВАЙТЕ ДА ПРЕСЕЧЕТЕ ПЪТНОТО ПЛАТНО!
ПАЗЕТЕ СЕ ОТ ЗАСТИГАЩИ ВИ АВТОМОБИЛИ!
ОБОЗНАЧЕТЕ СЕ, ЗА ДА БЪДЕТЕ ВИДИМИ!
ИЗПОЛЗВАЙТЕ ОПРЕДЕЛЕНИТЕ МЕСТА ЗА БЕЗОПАСНО ПРЕСИЧАНЕ!
       

Напомняме Ви, че при реализиране на ПТП  участниците са длъжни да останат на местопроизшествието,  да окажат помощ на пострадалите и да уведомят органите на МВР на тел. 9824901, 02, 03 или 166 и 165.