Информация за дейността на дирекция “Сигурност и обществен ред“ ще бъде представена на вниманието на общинските съветници този четвъртък, когато ще се проведе последното редовно заседание на местния парламент за 2016-та година. 


Според данните в информацията, на горещия телефон на дирекцията – 080020007, който бе създаден на 18 юли 2016 год., са получени общо 745 сигнала. От тях 90 са за безстопанствени коне, 102 за нощен шум /72 поети от дирекцията, 30 са предадени на РУ “Полиция“, на кметове на села и кметски наместници/, 66 за шум, 49 са предадени на БКС, 40 за паркиране на тротоар, 6 за паркиране в зелени площи, 383 сигнала от общ характер /274 са поети от дирекцията, 34 са предадени на ВиК Бебреш, 7 на Района служа по пожарна безопасност и защита на населението, 10 на ЧЕЗ, 17 на Държавно горско стопанство и 25 на лицето, отговарящо за уличното осветление/, 9 сигнала за побой, кражба, състояние на тротоар /сиглите за побой и кражба – 3, са подадени на полицията/.


От създаването си дирекцията е съставила: 20 акта за установени административни нарушения /3 на заведения, 2 на таксита, 1 за замърсяване на природата, 1 за незаконно строителство, 2 за незаконна търговия, 1 за нарушаване спокойствието на гражданите и 10 за безстопанствени коне/; 32 констативни протокола за нарушаване на разпоредбите в Наредба №1; 195 глоби с фиш за паркиране на тротоар и в зелени площи/от влизане на новата Наредба №1 в сила/, от които 55 са платени; 200 предупредителни бележки до влизане в сила на новата Наредба, въз основа на 10 бележки РУ “Полиция“ е съставило актове на нарушителите.


Изпратени са 21 писма до граждани за премахване на спряно от движение превозно средство от общинска земя и от зелени площи.


Навременно реагиране на всеки сигнал за безстопанствен кон и прибирането му в приюта за безстопанствени животни. Събрани са 650 лева от платени бележки за хванати безстопанствени коне. Конарникът, в който се прибират конете, е разбиван пет пъти, се посочва още в информацията за дейността на дирекцията.


Общинската структура работи съвместно с РУ Ботевград за регистриране на ППС с животинска тяга. Към момента в община Ботевград са регистрирани 8 каруци. 


Дирекция „Обществен ред и сигурност“ извършва съвместни акции с НПО “Четири лапи“ за чипиране и кастриране на бездомните кучета. Извън съвместните акции, ежедневно се извършват обходи на града за нечипирани и некастрирани кучета.


При проверки в заведения за малолетни и непълнолетни лица са съставени 3 акта, без наказателно постановление, и 6 констативни протокола.


Дирекция “Сигурност и обществен ред“ бе създадена на 14 юли 2016 год. Към нея работят 15 служители – 5 главни експерти по опазване на обществения ред, 6 специалисти, които осъществяват контрол по опазване на обществения ред и чистота на обществените територии и 4-ма служители в контролния център за видеонаблюдение.