Сръбският народ е с най-ниска интелигентност в Европа, а немците и холандците - най-умни, твърди изследване на група ирландски учени.

В продължение на няколко десетилетия изследователи от Ълстърския университет (Северна Ирландия) начело с професор Ричард Лин са измервали показателите на интелекта на жителите на 23 европейски страни. Тестът обхваща данните на повече от 20 000 души на базата на коефициента за интелигентност (Ай Кю).

Първо място в състезанието между нациите си поделят германци и холандци, набрали по 107 точки. На второ място идват поляците (106), следвани от шведите (104). След тях се нареждат италианците, австрийците и швейцарците, англичаните и норвежците. Руснаците са на 16. място.

В опашката на класацията са жителите на Гърция, България, Румъния, Франция и Турция. Народът с най-ниско айкю се оказват сърбите - 89 точки, - като за норма се приема равнището от 100 точки.

Психоложката Лариса Шелудченко изтъква обаче, че айкю-тестът е твърде едностранчив и не отразява пълната картина. "Така например възрастни хора с две висши образования, които никога не решават главоблъсканици, могат да покажат по-слаби резултати от учениците, сангвиниците и холериците ще изпреварят флегматиците, а хората с необичайно, творческо мислене ще отстъпят пред математиците."

Ричард Лин смята, че решаващо въздействие върху интелекта оказва климатът - колкото по-сурови са условията, толкова по-високо е айкюто. Това е един стар расистки възглед, който няма обаче научно покритие, коментира пред руската преса психоложката Оксана Дерен. Според нея развитието на цивилизацията не зависи от айкюто, а от социалния интелект.

"Умението за ефективна комуникация, установяване на контакти, възприемането от по-напредналите нации - такъв е залогът за разцвета на нацията." На тази основа, според Дерен, е напълно възможно у холандците, живеещи в сърцето на Европа, тези способности да са развити по-добре, отколкото у жителите на едно сибирско село.