В Ботевград  тържествено бе чествана 169-ата годишнина от рождението на Христо Ботев. В центъра на града звучаха негови стихове, а от 12.30 часа, под съпровода на общинския духов оркестър, се състоя церемония по поднасяне на венци и цветя пред паметника на поета-революционер. В знак на съпричастност и уважение глави в памет на Ботев сведоха общинското ръководство, представители на Общинския съвет, на училища и детски градини, културни институции, общински структури, неправителствени и партийни организации, кметове на кметства.  


„Ботев е призив за следване. Избраност. Светлият пример на неговия живот е положен в паметта на потомците като дълг и отговорност.


Ботев е различен. Той вижда повече. Той порицава слепите. Той предизвиква глухите. Той мисли другото - отвъд тук и сега.  Готов да се прояви в битка, той заслужава милостта на небето. Затова и неговата смърт е отвъдчовешка.


На вратите на небето чукат героите. Способни стоически да понасят, да се опълчват, да са неудобни. За святото дело. За един народ. Българския.


Не болката е важна, а това което идва след нея. А след болката идва летенето с дружината. 


Саможертвената му смърт носи жалост и гордост. Принася го  в жертва на бъдещето, за да го свърже с вечността и да му гарантира място в паметта на поколенията.


Защото почитта към стореното не идва лесно, нито даром, тя често чака отвъд рубежа на смъртта. Стига му тая награда. 


Да се поклоним и да отдадем заслуженото на поета и революционер, патрона на нашия Ботевград. И да благодарим за честта и привилегията да носим името на Христо Ботйов Петков” – гласеше част от краткото слово на представителя на общинската администрация Николета Иванова – водеща на тържественото честване на 169-ата годишнина от рождението на великия българин.